Panel i badrum

Frågeställare: Mia
Vi ska renovera vårt badrum efter ”konstens alla regler”. Vår målare säger att han ska linolje måla pärlsponten på baksidan innan han spikar upp den på de fastlimmade reglarna,för att sen linoljemåla dem. Behövs verkligen det?

Svar:
Helt omålan träpanel fungerar alldeles utmärkt i ett fuktigt rum under förutsättning att fukt inte stängs in utan panelen är luftad och har möjlighet att torka efter att den blivit våt av ånga eller vattensprut.
Jag kan inte finna någon anledning till att panelen skall målas på baksidan. Du anger inte var i badrummet du skall ha pärlsponten. u00c4r det på väggen eller i taket och blir panelen utsatt för vatten? Jag har haft träpanel i taket och i snedtak där det även händer att det blev vattensprut från duschen. Den panelen har jag oljat med en halvolja när det byggdes för 30 år sedan och panelen är lika fräsch i dag. Däremot är kravet på väggar vid dusch och badkar att det måste vara ett tätskikt vilket gör att träpanel inte godkänns på de ytorna. Reglerna för badrum finns i skriften Säkra våtrum vilken du kan få via <a target=”_blank” href=”http://www.gwk.se/”>www.gwk.se</a> I våtzon 1 som gäller väggar i dusch och runt badkar samt 1 m därifrån ställs höga krav på vattentäthet. Pä väggar i toalett och tvättstuga ställs inga speciella krav på väggen men däremot krävs ett vattentätt golv vilket i praktiken innebär en plastmatta upvikt 10 cm på vägg. Vill du använda andra lösningar äv vad som godkänns där så får du själv ta ansvaret för att det fungerar och inte orsakar några fuktproblem.
Lycka till