Fasadrenovering av ett funkishus från 1939

Frågeställare: Malin
Vi bor i ett typiskt fyrkantigt funkishus från 1939 (Myresjöhus) med två balkonger (i trä)ovanpå varandra på ena sidan av huset.
Från början hade huset stående träpanel sam fasad, och den var grön. Efter hand har man någon gång lagt på puts, som nu börjar ramla av. Jag vill att huset skall återfå sitt ursprungliga utseende, med grön träpanel.rn<p>Min fråga är: vilken TYP av träpanel skall vi använda för att få den rätta funkiskänslan, och går den att få så att den täcker hela väggen ända upp? Enligt min svärfar måste man sätta en list halvvägs upp på fasaden för att dela av, och det vill INTE jag!
Jag undrar även lite över vilken kulör som skulle passa, samt även kulör på foder och runt fönster.

Svar:
Till att börja med, helt rätt att återställa fasaden och nej, man behöver inte ha en avdelande list på mitten. Man ska se till att köpa bra virke som inte slår sig. Två våningar högt hus ger ju omkring 5-5,5 m längder och det är ingen omöjlighet att hitta. Jag kan inte säga vilken profil det har varit på panelen, men den har säkert varit oljefärgsmålad och ska då vara av hyvlat virke. Finns det några hus i grannskapet från samma hustillverkare och tid som ni kan ha som förebild? Eller finns den gamla panelen kvar under putsen. Du skriver inte var ni finns så det är svårt att rekommendera en leverantör och det är i vilket fall bra om ni själva har ett exempel att utgå ifrån. Börja med att kolla bland leverantörer som annonserar i Byggnadskultur, Gård o Torp eller är medlemmar i Fibor.rn<p>Lämplig kulör kan vara någon dämpad funkiskulör, beige, eller ljust grågrön. Fodren var ofta i samma kulör som fasaden men dörrar och fönsterbågar markerades av en mörkare kulör i samma skala som fasaden. Det finns en samling exempel på fasadkulörer som började som en affisch, utgiven av Boverket på 80-talet om jag minns rätt och sedan har den återkommit i olika versioner i Gysinges katalog och Göran Gudmundssons böcker. Där finns en eller flera bra exempel beroende på upplaga, just på funkiskulörer från 30-talet.