Enkla tips om belysning och installation

Elinstallationer är kanske inte det första man förknippar med byggnadsvård, men dagens bestämmelser ställer ganska stora krav på elinstallationerna även i gamla hus. Ser man till elsäkerheten är det viktigt att kontrollera anläggningarna regelbundet och ibland acceptera att delar av installationerna byts ut. Äldre installationer är antingen utförda med utvändig installation eller infälld i stål eller blyrör. Kvaliteten på kablarna varierar beroende på tillverkningsmaterialet och vilken miljö installationen är i.

Underhåll – kontroll
Fastighetsägaren är skyldig att göra en regelbunden kontroll av sina elinstallationer. Trasiga uttag, brytare, dosor, dåliga anslutningssladdar och annan synlig installation som kan medföra fara ska åtgärdas. Upptäcks större brister bör en elinstallatör eller besiktningsman se över anläggningen och åtgärda felen.

Vid en besiktning ska ledningar med mera isolationsmätas. Bra att veta är att i en bostadsbesiktning ingår sällan elinstallationen. För att slippa onödiga överraskningar bör den besiktigas av en fackman.

Vad får jag göra själv?
En husägare får själv göra ”enkla” arbeten, som byte av brytare och uttag i en befintlig anläggning, om han har ”nödig kännedom”. Men i äldre hus är det inte lätt att göra dessa ”enkla” arbeten. Det är vanligt att isoleringen skavs bort när man drar i kablarna!

I gamla hus finns ofta takkronor och andra

Intressant, eller hur?

Som medlem får du tillgång till alla våra artiklar och kan ställa frågor om byggnadsvård.
Bli medlem för att läsa vidare eller logga in nedanför.

Inget/Glömt lösenord?
keyboard_arrow_up