fbpx

Snickare Ulf Oxbratt bygger giftfritt, och brukar förorda hampa som isolering till sina kunder.

Hur går det till när du isolerar med hampa?
– På sätt och vis kan jag likna min beredning av hampa med matlagning. Först tar jag så mycket material jag vill ha från ett block, lägger det på en hård, plan yta och sedan »piskar« jag hampan med en stålkratta ungefär till en konsistens som äggvita i en rabarbersufflé – pösig och utan klumpar i. Det går också att få hjälp från leverantören med det här momentet. Därefter packar jag hampan i exempelvis en regelstomme. På hampan sätter jag en spännpapp utan plastarmering, och därpå panel som målas med linoljefärg. På så sätt kan hela väggen andas.

Vet du hur länge hampaisolering brukar hålla?
– Vad jag vet är livslängden lika lång som själv husets. Det bör inte behövas några särskilda underhållsåtgärder när ett väl utfört isoleringsarbete är gjort.

Upplever du att det finns ett intresse för den typ av byggande som du håller på med?
– Flera av mina kunder är intresserade av att jag isolerar med hampa hos dem. Hampan har otroliga egenskaper och är en ren naturprodukt utan tillsatta flamskyddsmedel eller plast. Den är antibakteriell, och mögelhämmande i sig själv. Det sägs att gnagare inte trivs i den, och här hänvisar hampaleverantören till den månghundraåriga traditionen att ha hampa i skeppstrossen och som segel. Hampan är använd lika länge som klädesplagg, och har mycket god komfort eftersom den andas.

VILL DU VETA MER
Ulf Oxbratts giftfria husbygge finns med i två reportage
i radioserien Husesyn i P1 , sverigesradio.se/husesynmedullaskoog

keyboard_arrow_up