fbpx

Snickare Ulf Oxbratt bygger giftfritt, och brukar förorda hampa som isolering till sina kunder.

Hur går det till när du isolerar med hampa?
– På sätt och vis kan jag likna min beredning av hampa med matlagning. Först tar jag så mycket material jag vill ha från ett block, lägger det på en hård, plan yta och sedan »piskar« jag hampan med en stålkratta ungefär till en konsistens som äggvita i en rabarbersufflé – pösig och utan klumpar i. Det går också att få hjälp från leverantören med det här momentet. Därefter packar jag hampan i exempelvis en regelstomme. På hampan sätter jag en spännpapp utan plastarmering, och därpå panel som målas med linoljefärg. På så sätt kan hela väggen andas.

Vet du hur länge hampaisolering brukar hålla?
– Vad jag vet är livslängden lika lång som själv husets. Det bör inte behövas några särskilda underhållsåtgärder när ett väl utfört isoleringsarbete är gjort.

Upplever du att det finns ett intresse för den typ av byggande som du håller på med?
– Flera av mina kunder är intresserade av att jag isolerar med hampa hos dem. Hampan har otroliga egenskaper och är en ren naturprodukt utan tillsatta flamskyddsmedel eller plast. Den är antibakteriell, och mögelhämmande i sig själv. Det sägs att gnagare inte trivs i den, och här hänvisar hampaleverantören till den månghundraåriga traditionen att ha hampa i skeppstrossen och som segel. Hampan är använd lika länge som klädesplagg, och har mycket god komfort eftersom den andas.

VILL DU VETA MER
Ulf Oxbratts giftfria husbygge finns med i två reportage
i radioserien Husesyn i P1 , sverigesradio.se/husesynmedullaskoog

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

maj 2020
juni 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler