fbpx

Vindsisolering av timmertorp

Kort info om vårat åretrunt boende:
Utsida – synlig timmerstomme, betongtak, grunden är av natursten med vissa cementpartier.
Insidan – boyta ca 80kvm, renoverat ca 70talet, undervåningen inredd med träpanelstak och treteks tak, någon typ av osb i väggarna bakom tapeten och tvåglasfönster.
Värmekällor: vedspis i kök, jutjärnskamin i vardagsrummet samt luftvärmepump. En järlekamin finns också men som inte är inkopplad.
Vind- oisolerad vind med spån i mellanbjälklaget.

Vi tänkte börja med isolering av vinden för att göra den bebolig, under spånet i mellanbjälklaget ligger en tjock typ av duk som känns typ knottrig(?) Och väldigt tät, den hade vi tänkt byta ut och sedan fylla på med kutterspån där isoleringen känns tunn. Vilken duk/papp/ångbroms ska vi ha under isoleringen? Vi har fått råd om lumppapp eller vanliga tidningar. På undervåningen sitter ett tretex-undertak som vi gärna vill ha bort.

Vi har även öst ut runt murstocken på vinden och undrar nu vad vi ska lägga dit? Stenull? Lättklinker/leka kulor?

När vi fått detta gjort är det tänkt att lägga ett golv och sedan börja dreva väggarna och till nästa år isolera taket ovanifrån för att behålla takhöjden. Låter det som en bra ordning?

Svar:

Duken eller pappen under isoleringen i vindsbjälklaget har som uppgift att täta mot luftläckage från bostadsvåningen. Om ni inreder och värmer upp vinden/övervåningen blir den mindre viktig även om den förhindrar fyllningsmaterialet att rasa ner i springor och håligheter. Det viktiga blir istället att vindtäta med ångbroms innanför den nya isoleringen i takfallen.  Artikeln Vindsisolering och vindsinredning ger mer vägledning i frågan.

Beträffande tågordningen kan man överväga att isolera klimatskalet först, dvs yttertak och ytterväggar. Då kan ni inreda vinden i lugn och ro även den kalla årstiden.

Runt murstocken skall det vara brandsäkert material, i äldre hus hittar man till exempel murbruksrester där, i moderna hus används ofta stenull.

I ert fall har ni ett nytt yttertak med taksparrar som vilar ovanpå åsarna. Om ni vill isolera detta tak utvändigt bör ni skissa upp det eller låta en arkitekt göra skisser först. Det kommer att påverka husets utseende och proportioner och risken är att husets kulturhistoriska värden förvanskas. Det finns ju inte jättemånga 1800-tals hus kvar med karaktären bevarad.

keyboard_arrow_up