fbpx

Vilken färg vid ommålning av stuga?

Vi behöver måla om vår stuga och undrar vilken sorts färg vi bör använda. Vi tog med en flaga av den befintliga färgen till färgaffären och de säger att det är ”oljefärg med förtunning terpentin. Inte en linoljefärg”. De rekommenderar täcklasyr och rekommenderar inte (kanske inte förvånande) linoljefärg. Den befintliga färgen börjar krackelera/flagna på vissa ställen och på vissa ställen sitter den hårt kvar. Vi har varit inne på linoljefärg men vet inte om det är görbart att måla fasaden med linoljefärg. Finns andra alternativ? Stugan är ca 6 x 9 meter och 1,5 våning. Den är från 1940-talet och ligger i Haparanda kommun nära havet om det har någon betydelse.

 

Svar:

Det kan vara svårt att få reda på vilken typ av färg som sitter på huset. Och extra svårt om man frågar i en färghandel som lever på att sälja en viss typ av färg… I Byggnadskultur-artikeln Färg på färg kan man läsa mer, där finns även länk till ett enkelt färganalysschema.
Men det är inte alltid nödvändigt att veta exakt vilken färg som sitter på huset, det finns många exempel på hus som är ommålade flera gånger med olika färgtyper med bra hållbarhet. Linoljefärg till exempel fäster på de flesta underlag, det viktigaste är att underarbetet är noggrant. Det innebär att tvätta fasaden först och skölja bort all smuts. Sedan renskrapa där det är löst sittande färg. Sedan bör det gå att måla med linoljefärg. Säkrast är att måla en testyta på södersidan av fasaden och se vad som händer. Om man inte har bråttom kan man låta det gå ett år och studera provytan och se eventuella tendenser till krackelyrer. En mer detaljerad beskrivning av att måla med linoljefärg finns i artikeln Måla med linoljefärg.
keyboard_arrow_up