Vi har en mindre äldre timrat hus (ca 50 kvm minst 100 år gammalt) som vi gjort iordning samt byggt ut för året-runt boende. I samband med det blev vi tvungna att lägga nytt golv i hallen (ca 5-6 kvm), då gjorde vi en tunn isolering ca 10 cm med blindbotten (plyfa, vindpapp, cellulosa isolering). Det fanns ingen isolering sedan tidigare. Nu efter några år har vi insett att de övriga golven är för kalla och funderar på hur vi ska åtgärda det. Det är väldigt nära till marken, bara ca 25 cm där det är som minst (bedömt efter hur det var i hallen). Vi har funderat på om inte mullbänk är det enklaste/bästa, men det är väl svårt att kombinera det med det som vi redan gjort. Timret ligger på huggen granit, utan isolering eller annan tätning (verkar det som). Går det att göra mullbänk och behålla blindbotten i hallen? Vad rekommenderar ni för typ av mullbänk, endast runt kanterna, helfyllt eller annat? Vilken fyllnad kan man ha med så litet avstånd mellan mark och golv (Hasopor, perlit, annat), gräva ur går inte då det delvis är berg i dagen. Tar emot alla tips jag kan få.
Svar:
Förutsättningarna för en frisk grund varierar överallt. Om ni kan göra bedömningen att grunden inte har ovanligt mycket fukt så kan ni välja mellan båda alternativen (mullbänk eller trossbotten). Har ni inga ventilationskanaler eller springor i stengrunden så bör ni antingen välja att bygga mullbänk eller att ordna ventilerad grund om ni vill ha en isolerad trossbotten. Att det är ett lågt utrymme mellan golvbjälklag och mark måste inte betyda någonting negativt. Under sena 1900-talet och tidiga 2000-talet var det väl förespråkat att gräva ut i grunderna för att få större luftutrymme, detta började sedan ifrågasättas eftersom luft bär fukt så kan alltså mer luft bära mer fukt.
Är en oberoende, ideell förening som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider. Det gör vi genom att skapa opinion, sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård, beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande.