fbpx

Isolera kalla golv?

Vi har en mindre äldre timrat hus (ca 50 kvm minst 100 år gammalt) som vi gjort iordning samt byggt ut för året-runt boende. I samband med det blev vi tvungna att lägga nytt golv i hallen (ca 5-6 kvm), då gjorde vi en tunn isolering ca 10 cm med blindbotten (plyfa, vindpapp, cellulosa isolering). Det fanns ingen isolering sedan tidigare. Nu efter några år har vi insett att de övriga golven är för kalla och funderar på hur vi ska åtgärda det. Det är väldigt nära till marken, bara ca 25 cm där det är som minst (bedömt efter hur det var i hallen). Vi har funderat på om inte mullbänk är det enklaste/bästa, men det är väl svårt att kombinera det med det som vi redan gjort. Timret ligger på huggen granit, utan isolering eller annan tätning (verkar det som). Går det att göra mullbänk och behålla blindbotten i hallen? Vad rekommenderar ni för typ av mullbänk, endast runt kanterna, helfyllt eller annat? Vilken fyllnad kan man ha med så litet avstånd mellan mark och golv (Hasopor, perlit, annat), gräva ur går inte då det delvis är berg i dagen. Tar emot alla tips jag kan få.

Svar:

Förutsättningarna för en frisk grund varierar överallt. Om ni kan göra bedömningen att grunden inte har ovanligt mycket fukt så kan ni välja mellan båda alternativen (mullbänk eller trossbotten). Har ni inga ventilationskanaler eller springor i stengrunden så bör ni antingen välja att bygga mullbänk eller att ordna ventilerad grund om ni vill ha en isolerad trossbotten. Att det är ett lågt utrymme mellan golvbjälklag och mark måste inte betyda någonting negativt. Under sena 1900-talet och tidiga 2000-talet var det väl förespråkat att gräva ut i grunderna för att få större luftutrymme, detta började sedan ifrågasättas eftersom luft bär fukt så kan alltså mer luft bära mer fukt.

Jag rekommenderar helst en hederlig trossbotten med spånisolering dom är väldigt tålig mot fukt. Annars har jag god erfarenhet av helt fylld mullbänk (s.k. lösfyllnadsgrund) med perlite som toppas med skivor av träfiberisolering i dubbla lager och förskjutna skivskarvar. Perlite är ganska kostsamt och dessutom dammar det en hel del under arbetet men också upp genom golvspringor om man inte lägger något som hindrar dammet från att ”puffa” upp när man går och hoppar på golvet. Träfiberisoleringen hindrar dammet från att leta sig upp i golvspringorna samt sänker totala materialkostnaderna och bidrar till en bättre värmetröghet som jämnar ut temperaturen även vid köldknäppar.
En frisk grund torkar oftast ut och håller sig fräsch länge om samtliga golvisolerade rum värms upp kontinuerligt.
/Niklas Turesson, ledamot Svenska Byggnadsvårdsföreningen
keyboard_arrow_up