fbpx

Timmerhus som målats med plastfärg?

Vad gör vi? timmerknutarna mår inte bra, det blir vattenansamlingar i sprickorna på stockarna i väggen. Isoleringen från insidan syns i gliporna mellan stockarna(gullfiber). Ska vi ta bort inre isolering och slå på panel utanpå? Vad gör vi med timmerknutarna? Lådor?

 

Svar:

Det låter som att det är läge för en renoveringsinsats 🙂 Plastfärgen hindrar uttorkning och den invändiga isoleringen gör att timmerstommen blir kall och fuktig. Dessutom bör man undvika mineralullsisolering i äldre hus, cellulosafiber har minst lika bra isoleringsförmåga och fungerar fukttekniskt bättre med den gamla konstruktionen. Läs mer om energieffektivisering och isoleringsmaterial i Energiboken. Mineralullen behöver sannolikt också tas bort för att möjliggöra uttorkning och minska mögelrisken.

Idén att panela in fasaden och bygga knutlådor över knutarna är bra och kommer antagligen att rädda timmerstommen. Det har även varit en vanlig åtgärd förr. Men det är bra att först skrapa bort så mycket det går av den utvändiga plastfärgen så att timmerstommen kan torka ut ordentligt. Det behöver inte var restlöst eftersom det inte kommer att synas utifrån. Rent tekniskt är det bättre att isolera utvändigt än invändigt eftersom den tunga stommens värmelagringsförmåga kommer bättre till sin rätt. Nackdelen om det blir en tjock isolering är att det blir fult med utkragande fasad över grunden, insjunkna fönster i fasadlivet och förändrade proportioner vid takfoten.  En tunn utvändig isolering kan fungera och kommer också att göra nytta, de första centimetrarna ger mest effekt. Oavsett om det blir en utvändig isolering eller inte så är det ett bra tillfälle att sätta en vindpapp eller vindduk under panelen, det är effektivt mot avkylning vid blåsig väderlek. Om det blir en ny invändig isolering så bör den av ovan nämnda skäl inte göras för tjock.

keyboard_arrow_up