fbpx

Svårt/omöjligt att få värme från rörspisen?

Det finns en rörspis i rummet ( ca 25 kvm) och en vedspis i köket, ingen annan uppvärmning. Det tar en vecka av idogt eldande innan rörspisen blir lite varm, vilket ju fungerade när huset var en året om bostad. Nu vill jag då och då stanna i stugan ett par dagar och behöver en värmekälla med snabbare effekt. Sotaren föreslår att jag låter montera en insats i rörspisen, känner mig tveksam till det. Finns alternativ?

 

Svar:

Rörspisen fungerar som en kakelugn med putsad yta istället för kakel och är en fantastisk och ekonomisk värmekälla. Men den är trög eftersom hela murmassan skall värmas upp. Dessutom skall den värmas försiktigt om den är utkyld så att den inte spricker. Men en vecka låter som en lång tid, normalt är två dagar. Eldningstekniken är att först elda en mindre brasa och stänga skorstensspjället när det återstår en glödbädd. Låt stå över natten. Sen kan man elda en ny brasa morgon och kväll och stänga spjället enligt ovan. Murmassan blir då varm och avger strålningsvärme länge.

En värmekassett kan ge lite snabbare värme framförallt om det finns luftutrymme runt kassetten som mynnar ut i kanal ut i rummet högre upp på spisen. Men en braskassett kräver ingrepp i rörspisen som påverkar dess funktion och utseende. Ett alternativ om man är rädd om rörspisen är att komplettera med separat gasolvärmare för snabb uppvärmning.

keyboard_arrow_up