Vi håller på att renovera ett hus från tidigt 1800-tal och har pga fuktskador i källaren (orsaken nu åtgärdad) tvingats byta trossbotten och golv i halva huset. I och med detta har vi valt att bygga ett kök i den del som nu renoverats. Då uppkommer frågor kring ventilation som vi får olika svar på beroende på vem vi frågar.
Det nya köket byggs nu i husets utbyggnad från 1917. Väggarna har en regelkonstruktion som vi isolerar diffusionsöppet med träfiber. Väggarna kommer att lerklinas. Vi har en kakelugn i detta rum som vi kommer att använda. Vi använder husets andra kakelugnar dagligen och ser dem som vår frånluftsventilation.
Nu till vår fundering kring hur vi ska tänka kring kakelugnen och övrig ventilation i ett kök. Vi kommer att välja en högkvalitativ fläkt men Bör vi välja en fläkt med utsug eller hellre en fläkt med kolfilter när vi använder kakelugnen? I normalfall skulle jag alltid välja en fläkt med utsug, men riskerar vi att dra in gaser från vår kakelugn om vi använder en köksfläkt med utsug? Idag finns kolfilterfläktar som håller mycket hög kvalitet så vi är egentligen inte oroliga för att välja det.
Övrig information kring huset som kanske är relevant
Intressant, eller hur?
Som medlem får du tillgång till alla våra artiklar och kan ställa frågor om byggnadsvård.
Bli medlem för att läsa vidare eller logga in nedanför.