fbpx

Aluzink? Galvad plåt?

Vi har ett 20-tals hus som vi planerar att lägga om tak på. Stuprör och hängrännor är idag troligen av någon förkopprad metall. På håll ser de metallfärgade ut men vid nära titt ser det ut som ett tunt lager koppar ytterst.
Vi vill nu gärna ha liknande utseende (åtminstone metallfärgen). Vi har även en utbyggnad som vi planerar att ha bandtäckt plåt på. Vi har funderat på aluzink men även diskuterat galvad plåt? För och nackdelar? Var är mest tidstypiskt?

Svar:

Ang stuprören måste man se dom för att kunna förstå vad ”metallfärgat” innebär. Jag skulle välja koppar, eller kika på Lindabs koppar metallic och se om det ger nån liknande känsla?

På 1920 talet var det galvaniserad plåt som gällde. Nackdelen är att den bör målas på undersidan innan den installeras. Vidare måste man räkna med att måla plåten inom en 10 årsperiod efter läggning för att behålla zinkskiktet intakt. ( i stadsmiljö inom 5 år). Målning är inte utan svårigheter då plåten måste betas eftersom lagringskyddet gör att färgen får dålig vidhäftning. 

Personligen tycker jag det finns bättre alternativ för galvad plåt än Aluzink. Magzink, magestic är en efterföljare till Aluzink som har bättre egenskaper. Behöver ej undermålas, men håll borta från puts, slamfärger, järvitriol och tryckt virke. Detta kan skapa fula fläckar och korrosion, gäller även aluzink. 

Man kan också få ett tidstypiskt utseende med fabrikslackerad förzinkad stålplåt, färgbeläggningen skall vara Polyester som man efter läggning kan grundmåla och därefter måla med Linoljefärg. Livslängden blir dock inte lika lång som galvplåten. 

Viktigt är att välja en plåtslagare med genuin kunskap och hjärta för plåtyrket och välja ett format på skivtäckning som följer 1920. 600×1200 klippformat innan falsupptagning. 

keyboard_arrow_up