fbpx

Val av spröjs i ytterdörr från 1868

Jag undrar vad som är rätt spröjs att välja till en ny ytterdörr till ett hus som fick sitt nuvarande utseende 1868. Jag har originaldörrarna i min ägo och de är utan fönster, men då entrén är väldigt mörk, har jag sneglat på andra hus i min närhet och valt att sätta in en dörr som har de gamla dörrarnas detaljer men en glasruta i en av speglarna.
Varför jag frågar är för att jag har valt spröjs som följer husets formspråk och har nu blivit ifrågasatt över mitt val.
Huset saknar snirklig snickarglädje och när jag har fotoshoppat har det sett konstigt ut med mycket kryss.
Huset finns mitt i Småland
insta: fralsegarden_anno1868 (28 augusti)

Svar:

Glas i dörrspeglar ger ljus till interiören men vid den här perioden var det i första hand frågan om överljus ovanför dörrparen. Frågan är hur doktrinär man skall vara, det har ju normalt skett en del förändringar under åren som till exempel verandor utanför entréerna och man vill ju hitta praktiska lösningar. Visst kan vissa former i spröjsningen vara väldigt tidstypiska och vid den här perioden före sågverksträets riktiga genombrott var den ofta lite enklare. Under slutet av århundradet blev det friare former i spröjsningen och efter sekelskiftet kom även svängda spröjsar med introduktionen av jugendstilen. Kanske kan detta ge dig vägledning för din kritikers synpunkt?

keyboard_arrow_up