fbpx

Tilläggsisolera plankstomme invändigt?

Bifogat finner Ni ett snitt på ytterväggen som jag tänker att det skulle fungera. Jag har precis bytt fasaden och ville inte göra tilläggsisoleringen utvändigt därför att det skulle förstöra husets utseende.

Insidan blir det sedan OSB och gips utanpå Ångbromsen.
Vill ha två lager isolering då det förenklar för elektrikern vid el dragningen. Är detta sätt OK om jag använder diffusionsöppen isolering så att väggen kan andas eller kommer plankväggen få kondens och börja ruttna?

Svar:

Det är vanskligt att garantera en konstruktion i detta forum. Om man tex har ett våtrum med mycket duschning inpå väggen så blir ju belastningen högre, om huset står skuggat i terrängen eller i fuktigt läge. Och en tjock  invändig isolering gör ju att plankstommen blir kallare. Men med detta sagt verkar ändå den föreslagna konstruktionen kunna fungera om du använder hygroskopiskt isoleringsmaterial som cellulosafiber eller liknande. Invändigt blir det nästan helt tätt med ångbroms och skivmaterial och utvändigt finns en luftspalt som kan vädra bort eventuell fuktighet. För mer energispartips rekommenderas Energiboken.

keyboard_arrow_up