fbpx

tegel eller plåt på timmerstugan

Frågeställare: Bodil
Morfar flyttade en 100 år gammal timmerstuga och satte upp den på 50-talet. Den är grå med trähängrännor och vita fönster. Taket måste nu bytas. Kan men lägga ett plåttak? Ett större timmerhus som står bredvid är byggt 1975 och har grön plåt.

Svar:
Det är svårt att ge råd om en byggnads utseende om man inte har sett huset. Men det finns en bra princip inom byggnadsvården och den är att inte byta något som inte är sönder. Det är också det mest miljövänliga alternativet. Det innebär att om ditt tegeltak är helt och du kanske bara behöver byta ut några pannor så lönar det sig att lägga om undertaket och lägga tillbaka pannorna.

På din beskrivning låter det som att huset har en gammalmodig karaktär med omålade väggar och hängrännor i trä. Det kanske också talar för tegel även om det inte behöver vara det ursprungliga materialet. Om huset är byggt för 100 år sedan kan det lika gärna ha varit andra takmaterial som spån eller papp.

Om du ändå vill byta takmaterial bör det naturligtvis passa med omkringliggande hus men det behöver inte betyda att det skall vara likadana. De är ju inte byggda samtidigt. Om du beslutar dig för plåt så finns en klassisk plåt som heter pannplåt och som passar bra på äldre hus.

En del hus är skyddade i kommunernas detaljplaner. Då kan det finnas restriktioner på vad man får ändra. Det kollar man enklast med kommunens stadsbyggnadskontor.

keyboard_arrow_up