fbpx

Täta springor i ohyvlat brädtak

I vårt hus på nedervåningen har två rum bräd-/planktak. Tidigare har taken varit pappspända men vi vill prova att ha träet synligt. I mellanbjälklaget ligger en blandning av spån och jord verkar det som och det ramlar ned i springorna.
1. Hur tätar man bäst springorna? Helst vill vi egentligen att springorna ska få synas.
2. Om vi skulle måla taken, vilka färgtyper skulle passa? Bräderna är inte hyvlade.

Svar:

Detta undertak var aldrig tänkt att synas och därför har man inte lagt papper eller duk under bjälklagsfynningen. Det som läckte ned mellan plankorna stoppades av ytskiktet av spännpapp eller spontad panel. Mest historiskt korrekt är alltså att sätta spännpapp igen och måla med limfärg eller i vissa fall matt linoljefärg.

Eftersom trätiljorna rör sig lite grand med årstidsväxlingarna kommer det att fortsätta ramla ned och de flesta tätningsmaterialen bli stela med tiden och måste underhållas. Enklast och mest effektivt är att dreva med lindrev, även om det är ett pillerjobb och man kan behöva efterpilla lite så håller det sin elasticitet förhållandevis bra.

En sågad panel inomhus blir i motsats till en hyvlad inte lika jämn när den målas. Eventuellt kan man borsta av det grövsta med en hård borste innan målning. Välj en limfärg som jämnar ut ojämnheterna och som är lätt att underhålla eller eventuellt en matt linoljefärg om det skall vara ett tunt färgskikt. En mager linoljefärg är också en bra grund för limfärgen så att den blir jämnare.

 

keyboard_arrow_up