fbpx

Frågeställare: Nybliven torpägare i Uppland
Hej Just köpt torp med tillhörande uthus/ladugård. Huset är fr ca 1860? Det är vackert byggt med liggande timmer. Tyvärr är taket bortom all räddning: vasstak med tegel på m stora hål i med röta som följd. På en av bjälkarna har jag sett något som påminner om hussvamp (är huset dödsdömt då?). Jag måste akut lägga om taket och funderar på pannplåt. Det känns mest tidsenligt, eller hur?

Ska jag välja galvad plåt även om jag tycker engelsk röd är vackert (tänker att det blir svårt för mig att underhålla, det är så högt. Och galvad plåt lär ju ej få färgsläpp). Sinuskorrugerad plåt är ett mindre vackert alternativ till pannplåt, men nästa hälften så dyrt. Av ekonomiska skäl kanske jag måste välja den istället. Hur ser ni byggnadsvårdsexperter på denna plåtutformning? Är oljehärdad masonit eller diffusionsduk det underlag som ska väljas? Tacksam för råd!

Svar:
Det är svårt att avgöra rötskadornas och svampangreppets omfattning utan besiktning på plats. Men det skall mycket till för att huset inte skulle gå att rädda (det är bara stora byggfirmor som tänker så) men det är nog bra att få en överblick av alla åtgärder först. Kanske skall du börja med att lägga över en pressenning och undersöka åtgärdsbehovet först? Kontakta dina länsombud för tips på erfarna byggnadsvårdare som kan ge vägledning på plats.

Pannplåt låter annars om ett bra alternativ om du skall göra en halvpermanent åtgärd. Den har den mest passande profilen för en så stor byggnad och den ommålade varianten får efterhand vacker patina. Men jag tycker absolut att du skall spara takteglet så att du eller kommande ägare kan lägga om taket när det finns tid och möjlighet. Beträffande underlag och hur mycket du behöver rikta takstolen tycker jag du skall rådgöra med takläggaren eller leverantören efter att du vet vilka åtgärder som skall göras i övrigt och i vilken tågordning.

keyboard_arrow_up