Frågeställare: Nybliven torpägare i Uppland
Hej jag är nybliven ägare av ett fantastiskt hus från 1860 c:a. Nu är de vackra liggande timmerstockarna täckta av panel som börjar bli dålig. Helst skulle jag vilja ha timret otäckt, för att kunna njuta av hantverket, men jag vill inte att de ska slitas i onödan (antar att panelen skyddar). Råd? Om jag väljer att sätta upp ny panel, tar jag givetvis vindpapp under. Men om jag inte sätter upp panel, hur kan jag förbättra isoleringen inifrån, förutom lindrev i skarvar. Tänkte lerklina väggarna och tapetsera med lumppapp.
Vidtar jag ytterligare åtgärder med väggarna? Köksfönstren har enkelglas med avtagbara innanfönster. Kammaren har tvåglasfönster, årtal okänt. Är detta ett tillräckligt skydd även under de kalla årstiderna (min käre make vägrar att övernatta i torpet innan det är isolerat) (fn är det eldningsförbud i skorstenen och värmefläkten värmer föga). På bilden skådas en innervägg i köket (takbjälken samt två väggstockar har rötskadats av takläcka och planeras att lagas till våren. Nu ligger presenning på taket). Golvet i köket ligger på mullbänk av sand, som verkar fungera bra (har ställt en fråga om detta i annan tråd här på forumet). Men brädorna är kanska kalla. I hallen (den andra bilden) är golvet jättekallt och mellan brädorna har enstaka växtlighet letat sig in. Golvet här sluttar rejält, men stenarna på vilka huset står på, ser inte ut att ha sjunkit?). Tacksam för rådgivning
Svar:
En utvändig panel med vindpapp under förbättrar isoleringen. Vindpappen gör att timmerstommen inte kyls ned när det blåser och av samma anledning är det är bra för isoleringseffekten om den utvändiga panelen inte har luftglipor. Men panelen behöver inte bytas om den inte är röt- eller insektsskadad, även en vittrad panel gör sitt jobb och den kanske rentav är vackrare. Om panelen är dålig i nederkant kan man ”halvsula” panelen som det är beskrivet under kunskapsplock i Byggnadskultur nr 4 2014. Då kan man samtidigt åtgärda eventuella skador på de nedre timmervarven. Lerkining både tätar och isolerar och samverkar bra med virket. Dessutom ger det ett bra inomhusklimat.
Om du renoverar fönstren kan du passa på att sätta in 3mm lågemmisionsglas i innerbågarna. Det förbättrar isoeringen avsevärt och du kan behålla det gamla (förhoppningsvis munblåsta) glaset i ytterbågen för att bevara karaktären. Spara eventuella gamla munblåsta glasrutor på säkert ställe för framtida behov.
Kalla golv i mullbänkskonstruktioner beror oftast på att fyllning saknas eller har satt sig så att det kan blåsa in kalluft från glipor i grunden . I Byggnadskultur nr 2 2012 finns artikeln ”Isolering och snygga friser – enkel åtgärd för dragigt skurgolv” som ger tips till åtgärd. Passa på att se över grunden och vindtäta med vindduk, lerklining eller annat längs nederdelen av väggen och grunden när du har öppnat golvet
Stephan har det övergripande ansvaret för föreningens förvaltning och arbetar nära styrelsen, redaktionskommitté och externa samarbetspartners.