Att det finns stora kulturhistoriska värden i Gamla stans bebyggelse är såväl fastighetsägare som boende och besökare överens om. Under senare år har Stadsmuseet uppmärksammat att okänsliga renoveringar riskerar att förvanska Gamla stans bebyggelse. Byggloven ökar i stadsdelen och trycket på byggnaderna ökar. Många ändringar genomförs utan tillstånd, takterrasser byggs, okänsliga fasadrenoveringar genomförs och bjälktak sågas sönder.
Stadsmuseet arbetar sedan länge på flera fronter för att värna Gamla stans hus. Museet svarar på bygglovsremisser från stadsbyggnadskontoret, ger råd inför ansökan om bygglov och efter önskemål direkt på plats till både ägare och hyresgäster. Gamla stan är skyddat som kulturreservat enligt gällande detaljplan. Åtgärder som minskar bebyggelsens eller markens kulturhistoriska värde får inte utföras.
Bristerna i Gamla stan ledde till idéer att genom uppsökande rådgivning ge invånare och ägare en starkare känsla för kulturvärdena. Under våren resulterade det i en serie temakvällar om byggnadsvård som fastighetsägare, förvaltare och boende i Gamla stan bjöds in till. Intresset var stort, alla biljetter till föreläsningarna med påföljande stadsvandring tog slut. Temat varierade från murverk till arkeologi, fasader samt interiörer och vindar. Vid vandringarna besöktes rum som annars är stängda. Stadsmuseets och Medeltidsmuseets källarvalv som på 1300-talet ingick i Svartbrödraklostret besöktes, liksom en autentisk vind från 1740-talet och en lokal med ett målat tak från 1500-talet.
Förhoppningen är att museet med dessa arrangemang ska kunna arbeta mer långsiktigt med att öka medvetenheten och engagemanget hos dem som bor och arbetar i stadsdelen. Oavsett hur bra lagstiftningen och skyddsföreskrifterna ser ut är det ändå människorna på platsen som betyder mest för en byggnads bevarande. Finns intresset hos dem har vi kommit långt när det gäller byggnadsvård.
Genom att sprida kunskap om vilket skydd som gäller för bebyggelsen kan ovarsamma ombyggnader förekommas. Hyresgäster och grannar kan uppmärksamma förändringar i kvarteret, boende och ägare kan meddela missförhållanden till stadsbyggnadskontoret, som har tillsyn över att plan- och bygglagens varsamhetsbestämmelser följs. Största vinsten är kanske att Stadsmuseet får en bättre kontakt med vad som faktiskt händer i husen och kan kan ge råd i aktuella frågor.
Hanna Gårdstedt, byggnadsantikvarie vid Stockholms Stadsmuseum