De handlingar som upprättades vid laga skiftet som genomfördes i Sverige 1828-1928 kan ge många värdefulla bidrag till den som samlar ledtrådar till en byggnads historia. Anders Franzén, antikvarie vid länsmuseet i Jönköping, berättar här vad dessa handlingar kan berätta. Inte minst kan de ge en värdefull översikt av byggnadsskicket i trakten.
För den som vill veta mer om sitt hus historia finns flera vägar att gå. Närmast till hand ligger ofta att betrakta och analysera huset i sig. Utöver detta kan man söka i olika arkiv och med lite tur få ytterligare pusselbitar när husets historia ska kartläggas.
Ett användbart källmaterial för många ägare av hus på landsbygden är det som skapades i samband med laga skifte. Det innehåller bland annat kartor och byggnadsbeskrivningar i varierande omfattning och med dess hjälp kan man få veta mer om gårdens eller traktens äldre byggnadsskick.
Laga skifte och utflyttning
Laga skifte var, något förenklat, en reform som genomfördes i nästan hela landet åren 1828-1928. Syftet var att samla varje gårds ägor i så få jordlotter som möjligt samt att
Intressant, eller hur?
Som medlem får du tillgång till alla våra artiklar och kan ställa frågor om byggnadsvård.
Bli medlem för att läsa vidare eller logga in nedanför.