Schablonmåleriet har en given plats i svensk byggnadskultur. För den som äger ett 1800-talshus är det en naturlig sak att återuppta tradi- tionen, men schabloner kan också vara ett spännande inslag i nyare byggnader. Att tillverka och applicera schabloner är ett lustfyllt göra – så nära konstnärskap man kan komma, men utan den kreativa våndan. Samtidigt måste det också sägas: Det är inte fullt så lätt som det ser ut. Som vanligt när det gäller hantverk krävs förberedelse, bra råvaror och rätt verktyg. Tom Granat ger oss några glimtar från måleristudenternas arbete i Mariestad.
Se till att skaffa bra verktyg! Schabloner ska skäras med skalpell, inte fruktkniv. Här är tre olika varianter av skalpeller. Den med blått skaft har ett roterande blad.
Den färdiga schablonen hade fem olika nyanser som skapade en påtaglig 3D-effekt.
Ibland händer det att man skär fel eller att schablonen går sönder och då går det bra att tejpa. Tänk på att man ofta behöver flera lika- dana schabloner, några för raksträckor och några som man kan vika för hörnen.
Gamla tapeter får tjäna som inspiration och förlaga till nya schabloner.
Är en oberoende, ideell förening som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider. Det gör vi genom att skapa opinion, sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård, beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande.