fbpx

Rusta ditt hus inför hösten och vintern

Kontrollera taket, gärna på lite avstånd. Hängrännor och stuprör inspekteras säkrast när det regnar. Då kan man till exempel se om häng­rännor har lågpunkter eller falsarna läcker i stuprören. Foto: Anna O

Hösten står för dörren och snart är det dags för yllestrumpor, gummistövlar och mössa. Det är också en bra tid att titta över sitt hem. För att du ska slippa överraskningar när mörkret och kylan kommer är det klokt att ligga steget före – se till så ytterbelysningen fungerar, att vedförrådet är välfyllt och att du är förberedd för eventuella strömavbrott med batterier och alternativa värmekällor.

För att få mer husspecifika experttips på vilka åtgärder som är lämpliga att göra vid den här tiden på året ställde vi några frågor till Mats Renström på K-märkt Byggnadsvård i Hjo. Hans svar kan sammanfattas i fem punkter.

1. Avvattning

Rensa hängrännor och stuprör. Vänta tills efter höststormarna när träden fällt sina löv. Glöm inte dräneringen, om den inte fungerar som den ska försvinner inte vattnet bort från huset.

2. Kontrollera taket

En sprucken takpanna kan orsaka stora skador – och det kan gå fort. En effektiv metod är att titta på taket på lite avstånd, gärna med en bra kikare.

Det är alltid innerbågen som tätas. Runt den yttre ska det istället finnas en luftspalt. Foto: Josefina Fogelin

3. Täta fönster

Det är alltid innerbågen som ska tätas. På marknaden finns olika produkter i ull, textil och lin som fungerar bra. Ska du ha det riktigt tätt, och är beredd att gå lite utanför det rent byggnadsvårdsmässiga, är silikon det bästa alternativet. Gärna av Omega-typ som finns i olika ­dimensioner. Dessa går att trä i varandra vilket gör att du kan kompensera för skevheter i fönstret om det behövs.

Bildas kondens är något fel. Orsaken är oftast att ytterbågen är för tät. Den kan vara igenmålad eller så behöver den hyvlas ner en aningen. Det ska vara ett utrymme motsvarande tjockleken på en tumstock mellan karm och fönsterbåge.

Har du lösa innanfönster gäller samma princip – tätt inåt. Traditionellt tätas dessa med pappremsor som klistras runt bågen. Om du är villig att göra en kulturhistorisk kompromiss för att få det helt tätt är det silikonlister som gäller även här.

Eftersom fönster och anslag kan se olika ut måste tätning med silikon anpassas från fall till fall.

4. Ventilation av grunden

Här finns det olika skolor. Mats rekommendation är att stänga till vintertid för att förhindra drag. På senhösten och våren ska ventilationen vara öppen medan den ska vara stängd under sommaren för att inte få in fuktig luft ­under huset.

Det finns en del saker att tänka på om du ska kallställa ditt torp. Foto: Gustav Bergström

5. Sommartorpet

Om ett hus kallställs under vintern måste vattensystemet tömmas för att inte frysa sönder.

Äldre hus har ett naturligt självdrag. Vintertid behövs bara ett litet luftflöde för att du ska slippa mötas av dålig lukt när du öppnar upp torpet på våren.

Ett bra tips för att skydda fönstren mot väder och vind när torpet står utan tillsyn är att sätta tillfälliga fönsterluckor som kan hakas av och på.

keyboard_arrow_up