fbpx

Så kan allmänheten påverka plan- och byggprocesser

Framför Kalmar slott föreslog kommunen ett 28 meter högt hotell. Projektet skulle avsevärt minska den historiska förståelsen för den forna försvarsanläggningen samt skära av vyn mellan slottet och den gamla staden på Kvarnholmen. Byggnadsvårdsföreningen och den lokala hembygdsföreningen överklagade kommunens beslut till mark- och miljödomstolen i Växjö, vilket ledde till att kommunens beslut upphävdes. Foto: Kalmar läns museum

Svenska byggnadsvårdsföreningen agerar aktivt i plan- och byggärenden över hela landet för att värna kulturvärden. Kristina Berglund beskriver stegen i ärendehanteringen och vad lagen säger.

Byggnadsvårdsföreningen konstaterar genom att följa ärenden och genom den egna Gula Listan att kulturvärden, i strid med nationella mål och lagar, ofta sätts på undantag i prövningsprocesserna. Detta bekräftas av rapporter från Riksantikvarieämbetet som visar att två av tre kommuner inte har tillräckliga förutsättningar för att värna kulturvärden i bebyggelsen och att riksintressen ofta lyfts fram som ett hinder för utvecklingen, istället för att se dem som en resurs att värna. Hur kan föreningar och ­enskilda påverka beslutsprocesserna för att kulturvärden bättre ska tas tillvara?

Olika planeringsnivåer

Varje kommun

Intressant, eller hur?

Som medlem får du tillgång till alla våra artiklar och kan ställa frågor om byggnadsvård.
Bli medlem för att läsa vidare eller logga in nedanför.

Inget/Glömt lösenord?
keyboard_arrow_up