fbpx

Bornholm och Christiansö 2021

På sensommaren gör vi en spännande resa till Bornholm och Christiansö!

Med utgångspunkt från det vackra fiskeläget i Allinge gör vi intressanta besök. I Hammershus ser vi ruinen av den väldiga biskopsborgen och det prisbelönta nya besökscentret uppfört efter Jørn Utzon miljöanpassade skisser från 1960-talet. Av öns berömda rundkyrkor besöker vi den största, Österlars kyrka. Den lilla fiskehamnen Svanekke har utsetts till Danmarks mest välbevarade äldre stad. Här tas vi emot av Svanekkes vänner, föreningen som ansvarar för att bebyggelsen bevaras. Vi besöker äldre hus och ser även Jørn Utzons vattentorn från 1952.

Öns gamla bondekultur möter vi på Mestedgården, där vi guidas av arkitekten och byggnadsvårdsnestorn Niels Holger Larsen. Under en heldag besöker vi Christiansö, den isolerade försvarsanläggningen uppförd på ensliga skär vid mitten av 1600-talet som ett svar på Sveriges nya flottbas i Karlskrona. Här får vi en specialguidning blad de gamla militära byggnaderna som fortfarande ägs och förvaltas av det danska försvaret. På Moselökkes stenhuggerimuseum lär vi oss om öns stenhuggartradition. Självklart besöker vi även ett av öns berömda fiskrökerier och tillhörande måltid.

Anmälan

Anmälan: För att anmäla dig mejlar du Ola.olsson@byggnadsvard.se
Deltagarantalet är begränsat och anmälan är bindande. Resan är reserverad för medlemmar i Byggnadsvårdsföreningen. Inte medlem än?  Sista anmälningsdag den 20:e juli.

Kostnad: Medlemspris 10 550 SEK.

I priset ingår: Busstransfer Malmö – Ystad t & r, färja Ystad – Rönne t&r, tre nätter med halvpension (frukost och pensionatsbuffé med vin/öl) på tvåstjärniga Hotel Slaegtsgaarden i Allinge, två luncher. Alla lokala transporter och inträden enligt program.

Tillägg: enkelrum 1950 SEK.

Kontakt: Ola Olsson. 0704-22 01 74 eller ola.olsson@byggnadsvard.se.

Coronainformation

Räkna med att vaccinationsintyg eller positivt antikroppstest som är max 6 månader gammalt kommer krävas vid inresa till Danmark.

Program

Måndag 30 augusti

 • Kl. 13:30 samling vid Malmö central för gemensam bussresa till färjeterminalen i Ystad.
 • Avgång med färja från Ystad kl. 15:30. Ankomst Bornholm kl. 16:50.  Besök på Bornholms konstmuseum (prisbelönt arkitektur och vackra målningar från Bornholm bl a Karl Isaksson) kl 17:30 – 18:30.
 • Kl 19:00 Incheckning på vårt hotell, Slægtsgaarden i fiskeläget och badorten Allinge. Middag på hotellet.

Tisdag 31 augusti

 • Kl. 09:00 avresa. Kl 09:30 – 10:30 Besök i Österlars rundkyrka. Här berättar kyrkoherde Meghan Welsch Jakobsen om den stora rundkyrkan från mitten av 1100-talet.
 • kl 11:00 – 14:30 stadsvandring i Svaneke. I den välbevarade lilla hamnstaden gör vi besök tillsammans med Svanekes vänner i olika äldre hus, besöker stadsmuseet och Jörn Utzons vattentorn från 1950-talet.
 • Lunch på fiskrökeri i Svaneke.
 • På eftermiddagen besöker vi Mestedgården en gamla kringbyggda bondgården utanför Gudhjem som idag är museum och berättar om Bornholms rika jordbrukshistoria.
 • Stadsvandring i Allinge på kvällen följt av middag på hotellet.

Onsdag 1 september

 • Christiansö. På morgonen avgång med Christiansöbåten från Gudhjem för ett heldagarsbesök på den gamla örlogsbasen.
 • Vi får en specialguidning av Susanne Lund som bott och arbetat på ön under många år. Susanne berättar om bevarandet av de äldre militärbyggnaderna och om försvarets roll som ägare och förvaltare av ön.
 • Gemensam lunch på Christiansö Krog och Gemensam middag på hotellet.

Torsdag 2 september

 • Avresa kl 08:30. Vi besöker stenbrottsmuseet i Moselökke där stenarbetare varav många invandrare från Sverige arbetade i brotten med den bornholmska graniten. Besök på Hammershus. Här ser vi ruinen av den väldiga medeltida biskopsborgen. 2018 invigdes det nya besökscentret som är diskret inpassat i en ravin mitt emot borgen. Det prisbelönta besökscentret är ritat av arkitekturprofessor Christoffer Harlang delvis efter Jörn Utzons skisser från 1960-talet. Kaffe med lunchsmörgås i besökscentret.
 • Färjeavgång från Rönne kl. 13:30. Lunch på egen hand ombord. Ankomst Ystad färjeterminal kl. 14:50. Busstransfer till Malmö central med ankomst ca kl. 16:10.

 

Resa för medlemmar

Vår- och höstresorna är medlemsresor du måste därför vara medlem i Svenska byggnadsvårdsföreningen. Är du inte medlem än? Fyll i formuläret nedan!

 

Bli medlem - personligt

Om du är ny medlem eller tidigare inte haft ett konto på siten, vänligen registrera dig nedan.

 • Kontoinformation

 • Annan information

 • Medlemskapsinformation

 • Om du ger bort ett medlemskap kan du ange din egen adress här så skickas fakturan hit.
 • Om du ger bort ett medlemskap kan du ange den nya medlemmens mejl här. Din egen fylls i ovan!
 • Pris: 375 kr

 

 

 

 

 

keyboard_arrow_up