fbpx

Renovering av ränndal

1. Bästa sättet att ta bort ytrost och påväxt från ränndalen samt kan/bör det målas i matchande färgkulör som tegelpannorna? Använd Linoljefärg?
Bilden från vinden visar ränndalen ser väldigt fräsch ut underifrån.
2. Spåntaket under pannorna ser helt ny ut också underifrån, men det finns en gammal vattenskada längst ner vid takfoten (50cm bredd och 100cm lång) Spånet är borta på den delen. Frågan är, är det bäst att lägga en skiva oljehärdad masonit som täcker hela skadan upp till nocken (2,5m) eftersom man inte kan lägga nytt spån endast längst ner, eller? Jag ställer frågan nu eftersom jag ska läkta om hela taket, förut har 2 våder takpapp lagts endast på den skadade delen och det har funkat bra i 30 år eftersom takpannorna har skyddat undertaket bra.

Svar:

Långsiktigt är det naturligtvis bäst att laga spåntaket med spån vilket är fullt möjligt även för mindre skador. Takspån finns att köpa på vissa byggnadsvårdsbutiker eller hos Hälsinge takspån. Hantverkare som behärskar tekniken finns men kan vara svåra att få tag på. Dina länsombud kan hjälpa dig att hitta dem. Takspånen håller länge som undertak om de inte får solljus på sig. Rent tekniskt går det att laga med annat material, till exempel oljehärdad masonit som sågas så att den går att skjuta in under de kvarvarande takspånen. Det är bra om det går att inspektera lagningen så att man ser att den håller tätt över tid. Den tidigare lagningen kan ha fungerat på grund av det heltäckande tegeltaket men takpannor kan spricka eller förskjutas av vind och snö och då kan en skada bli stor innan den syns. Därför är det bäst att laga så att vattnet inte kan rinna in under något material under tegelpannorna.

Om ränndalen är hel utan rosthål eller läckage i plåtfalsarna går den att behålla. Tvätta rent ordentligt med alg och mögelhämmande medel, skrapa bort all löst sittande färg och grunda med färg som fäster på underlaget. Om det är ren plåt bör grundfärgen innehålla zinkfosfat annars kan det fungera med till exempel järnmönja. Rådgör med kunnig målare eller färgtillverkare när du ser hur underlaget ser ut. Som slutstrykning fungerar linoljefärg, kulör brukade vara svart eller järnoxidröd beroende på vad övriga takplåtar har för färg.

keyboard_arrow_up