fbpx

Putsa och måla källarväggar invändigt

Hej! Vi har slipat bort gammal akrylatfärg och det mesta av den gamla putsen i vår källare och ska nu putsa och måla om för att få källarväggar som andas/är diffusionsöppna. Huset är från tidigt 1900-tal men gissar att väggarna putsats senare och målats i olika omgångar. Den murare vi pratat med trodde inte att det var kalkputs under från början och han tyckte att det skulle putsas med putsbruk b (alltså kalk-cementblandning med mer cement). Vi står nu inför att att välja puts och färg och kan då välja att putsa väggarna med kalkputs alternativt en kalk-cementblandning, tex putsbruk c och blir mer och mer villrådiga ju mer vi försöker läsa på. Vad tror ni om de olika alternativen? Min initiala tanke var att det skulle vara kalkputs men blir nu osäker på om det finns nackdelar med det. Sedan avgör väl det också vilken färg vi sen bör måla med, kalkfärg på kalkputs och om vi tar putsbruk c, silikatfärg? Tacksam för råd från någon opartisk och kunnig!

Svar:

Om man utgår från er beskrivning, början 1900tal och troligen omgjort även senare så finns det troligen cementinblandning i nuvarande puts. Men ni beskriver att ni tagit bort akrylatfärgen (och det mesta av putsen) och jag skulle då vilja säga att ni har tagit bort problemet. Så även om det är lite cement kvar i putsresterna som sitter kvar så tror jag att det kommer att fungara fint att få igång andningen igen.
Då ni sitter med lite blandade material på väggarna så behöver ni ett bruk som har de egenskaper ni önskar och som fungerar med övriga material, alltså inte för starkt eller för svagt. Jag tycker att ni kan använda ett hydrauliskt kalkbruk när ni putsar/ putslagar. Fraktion (sandens storlek) väljer ni utifrån vilket slutresultat ni vill ha och de ”skador” som finns. Djupa hål/ tjocka putslagningar så väljer ni en grov fraktion och vill ni ha en slät ytstruktur så väljer ni en fina fraktion.
Kan ni ha utrymmet omålat så är det min rekommendation, då har man skapat bäst förutsättningar att fuktvandring (andning) fungerar. Vill ni måla så fungerar kalkfärg bra alternativt en hydraulisk kalkfärg om ni är oroliga för att färgen smiter av sig.
Materialen kan du hitta i närmaste byggnadsvårdsbutik, tänk på att det kanske är lite leveranstid.
keyboard_arrow_up