Dränera källare på hus från slutet 1800

Jag har köpt ett hus från slutet 1800-talet. Det var inrett i källaren och man hade isolerat på insidan. Det har jag rivit bort och putsat om med hydrauliskt kalkbruk. Det är ca 1 meter som är under jord och det är bränd tegel som grund, som står på gråsten, vad jag sett hittills. Nu vill jag dränera grunden och har börjat gräva. Grundens fogar är mest sand.

Jag tänkte foga om det yttersta, putsa hela grunden, sen skyffla tillbaka gruset.
Funderar på om man ska göra en liten klack i markhöjd, som leder iväg vattnet från husväggen.
Funkar det och vad ska den klacken i så fall vara gjord av?
Ska jag foga och putsa med hydrauliskt kalkbruk (jag har börjat med översta biten som synes)?

Svar:

Fukt är det som ofta ställer till det med grunder och källare. Ofta i kombination att man vid något tillfälle använt en olämplig metod, färg eller material. Det du beskriver är bra åtgärder för att säkerställa att din grund fortsätter att må bra. Att ta bort täta skikt, både på insida och utsida, är bra. Utan isolering på insidan kommer lite spillvärme ut i grunden, hjälper till att torka bort fukt, men framför allt kan väggen andas igen.
Din grund tål ganska mycket vatten men för mycket är inte bra och då fungerar dränering bra. Jag tror inte att du behöver skapa någon klack för att bli av med vatten utan de åtgärder som du beskriver kommer att räcka.
När det gäller material så skulle jag rekommendera ett hydrauliskt kalkbruk till både omfogning och putsning. Men när det gäller hydrauliskt kalkbruk så finns det tre styrkor, NHL (natural hydrulic lime) 2, NHL 3,5 och NHL 5. Och det du behöver är styrkeklass NHL 5 och detta är viktigt att du får rätt sort. Här får du nog fråga i byggnadsvårdsbutik och fråga en gång till för att det ska bli rätt.
Efter arbetet så vänta gärna 28 dagar innan du fyller tillbaka med dränerande grus, detta för att optimera brukets härdning= egenskaper.