Jag har köpt ett hus från slutet 1800-talet. Det var inrett i källaren och man hade isolerat på insidan. Det har jag rivit bort och putsat om med hydrauliskt kalkbruk. Det är ca 1 meter som är under jord och det är bränd tegel som grund, som står på gråsten, vad jag sett hittills. Nu vill jag dränera grunden och har börjat gräva. Grundens fogar är mest sand.
Jag tänkte foga om det yttersta, putsa hela grunden, sen skyffla tillbaka gruset.
Funderar på om man ska göra en liten klack i markhöjd, som leder iväg vattnet från husväggen.
Funkar det och vad ska den klacken i så fall vara gjord av?
Ska jag foga och putsa med hydrauliskt kalkbruk (jag har börjat med översta biten som synes)?
Svar:
Jag är murare sedan 30 år tillbaka med egen verksamhet och det är som murare jag hittade kärleken till gamla hus. När jag jobbat i några år fick jag upp ögonen för saker man kunde ställas inför när man arbetade i gamla hus: Varför fungerade inte de nya produkterna som översvämmade byggmarknaden? Varför var husen byggda på liknande vis, fast de inte låg i närheten av varandra?
Snart insåg jag att för att närma mig husbyggnadsprinciperna fick jag leta i helheten under den period som husen byggdes. Hur levde folk och vad levde de av? Vilka material fanns att tillgå?
Jag är aktiv i ett flertal lokala föreningsnätverk och inser att de lokala skillnaderna som finns i landet är viktiga. Länsombud i Svenska byggnadsvårdsföreningen är viktiga av just den anledningen. Vi kan hjälpa till med ett av de första och bästa hjälpmedlen för att åstakomma bättring – studiet av vår egen lokala/regionala byggnadskonst.