fbpx

Omputsning av funkistrappa från 1945?

Vi har betongtrappa intill vårt funkishus. Huset är byggt 1945.
Trappan var tidigare klädd med klinkers, men detta valde vi nyligen att knacka bort pga. att plattorna lossnade.
Vi vill gärna putsa om trappan och göra den fin igen, därefter måla med lämplig färgtyp – linoljefärg/silikatfärg?
Men jag funderar mycket över vilken typ av putsbruk vi skall använda för att få ett långsiktigt hållbart resultat. Bör vi gå på ett starkt hydrauliskt kalkbruk eller vad skulle ni rekommendera i det här fallet?
Har ni tips kring färgtyp/färgval tar vi tacksamt emot det också!

Svar:

Cement är ett av de material som många fnyser åt inom byggnadsvården. Ibland välförtjänt men materialet har en stor roll i vårt byggda kulturarv och även då värd att bevara.
I ert fall har ni en trappkonstruktion av cement och då är det det materialet som är mest lämpat att laga med igen. Ett material som finns på marknaden går under benämningen ”cementbruk A”, finns flera leverantörer.
Era skador på trappen är ganska ytliga så det kan vara svårt att få lagningarna att långsiktigt hålla men med jämna underhållsintervaller/ lagningar så blir det det som fungerar bäst.
Målning av trappan rekommenderar jag endast sker på sidorna av trappan, eventuellt på sättstegen (den lodräta delen mellan planstegen). Detta dels för halkrisk men även för fukttransporter. En lämplig färg skulle kunna vara en cementfärg eller en tvåkomponents silikatfärg. Linolja kan tyvärr bli för tät (och att cementen behöver härda minst tre månader innan oljan läggs på för att inte riskera förtvålning= risk för släpp).
keyboard_arrow_up