fbpx

Rengöring av granitgrund från 1909

Vi har börjat bila bort putsen på graniten men det blir endel rester från bruk och därunder finns även endel färgrester direkt på stenen. Är det okej att bila bort putsen eller rekommenderar ni en annan teknik? Sedan har vi provat saltsyra på några ytor, stålborste för att då bort rester men det blir fortfarande endel rester kvar samt tar lång tid. Vad är er rekommendation för att på effektivaste och bästa sätt ta bort de gamla resterna samt färgen? Vi ska sedan foga om grunden.

Svar:

Granit är ett av de hårdaste bergarterna som vi har i vårt land och den är väldigt tålig. I ert fall så är det av godo för den tål den av er vald metoden att ta bort puts. Man skulle även kunna prova att sandblästra bort putsen.  Det man kan tänka på är att arbeta längs med stenen, detta för att undvika eventuella skador och onödiga vibrationer (som kan orsaka att stenar rubbas/ lossar).
Färgborttagningen är lite klurigare, först måste man identifiera färgtypen för att hitta skonsammaste metod. Ett försök till åtgärdsförslag blir nog utifrån bedömningen att den färg som ni har rester av är en stenkolstjära alternativt en modernare kall-asfalt och då är det sandblästring som är effektivast och mest miljövänligt.
keyboard_arrow_up