fbpx

Nytt tak eller spara gamla undertaket på gammalt torp?

Vi har ärvt ett hus som varit i familjen sedan slutet av 1800-talet. Det har stått mer eller mindre tomt de senaste åren och har endast använts som ett enkelt sommarhus. Min frus farfars far köpte huset (som då var en liten gård) 1896 men vi vet inte när det byggdes. Vi har en del gamla foto på det och då ligger det ett tegeltak på huset. Vi tror att tegeltaket byttes ut till ett eternittak 1956.

När vi förra våren blev ensamma ägare började vår renovering av huset. Nu i vår tänker vi byta ut eternittaket eftersom det har börjat vittra sönder på flera ställen och dessutom vill vi återställa det ursprungliga tegeltaket. Vi tycker även att det ser dystert ut med ett svart eternittak på det lilla huset som är rött med vita knutar. Huset ligger utanför Jönköping i Västergötland.
Vi har lyft på ett par eternitpannor och sett att det ligger ett tunt sticketak under. Ungeför halva huset är oinrett som en vind med synligt sticketak. Andra halvan som byggdes på huset på 1920-talet är inrett och där ligger troligen någon slags isolering i taket. Har inte kollat men kanske sågspån.
Vi skulle behöva få lite tips om hur vi gör bäst.

Vår första tanke var att riva hela taket och göra helt nytt men sedan har vi börjat tänka om. Vi vill bevara det gamla som är värt att behålla men samtidigt göra huset dugligt att använda både sommar som vinter på ett bekvämt och modernt sätt. Jag har själv egen byggfirma sedan många år och har gjort många takbyten där sticketaket varit i så dåligt skick att det bara har varit att riva bort och bygga nytt. När vi nu såg att det ser ut att vara torrt och fint så började vi fundera på om vi kanske skulle kunna behålla det och bara byta till andra takpannor.

Min fråga är hur vi gör det bäst.
Har läst lite om att man kan behålla sticketaket som det är om det är torrt och i bra skick och sedan lägga oljehärdad masonit ovanpå. Tanken är att vi ska isolera taket innifrån med cellolosafiber. Hur gör vi med luftspaltar osv för en fungerande konstruktion?

Svar:

Ett sticketak i bra skick fungerar utmärkt som undertak, det ligger ju skyddat från solens nedbrytande uv-strålar under tegeltaket. Lokala skador går också att laga. Det är bra om det är luftat och det bör man tänka på när man lägger på masonit eller takduk och isolerar underifrån. Läs mer om hur den invändiga vindsisoleringen kan genomföras i artikeln Vindsisolering och vindsinredning.

keyboard_arrow_up