Hej! Vi håller på att totalrenovera ett hus som är nån gång från 17-1800talet. Alla golv och isolering är utrivna och nu börjar det bli dags att slå igen golven tillbaka. Muren är en sk. kallmur med stenar staplade utan fogar. Allt bråte är utrensat och nu funderar vi om man ska låta muren vara som den är och ev. komplettera med byggfolie på mark? Eller kanske låta det vara som det är? Finns inga tendenser till bekymmer i grunden, marken är torr jord och bjälklaget har klarat sig utan tillstymmelse till röta/mögel sen 1930-talet då det var inlagt. Uppvärmning kommer bli luft/vatten och kökspanna. Funderar även på om träfiberisolering eller cellulosa är bra val?
Svar:
Varför ändra på ett fungerande koncept? Om huset har stått 200 år kan man nog inte få en mer hållbar konstruktion. Risker i liknande renoveringar är att man isolerar bjälklag för tjockt (blir för kallt och fuktigt i grunden med mögel som följd), att eventuell plast leder markfukt in under murverk och att kallmuren släpper in smågnagare och luftrörelser. Överväg en invändig vindtätning av grundmuren med lera och en måttlig markisolering med skumglas för att höja temperaturen i grunden. Skippa plasten och överisolera inte bjälklaget. Läs mer i artikeln På säker grund.
Är en oberoende, ideell förening som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider. Det gör vi genom att skapa opinion, sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård, beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande.