Nytt innertak och bjälklagsisolering i gammalt hus?

Frågeställare: Joel

Hej Jag och min fru har precis köpt ett ganska stort hus i nordvästra Skåne byggt slutet av 1800. Det är 3 plan men bara halva övervåningen är inredd, andra halvan är råvind. Vi har upptäckt att det inte finns något mellanbjälklag alls mellan våningarna, utan det är plankgolv som det sen sitter tretexskiva underifrån som innertak. Vi funderar på att isolera, dels för att minimera varm luft upp på vinden men också för att ljudisolera lite. Tanken är träfiber eller cellulosa skivor, med ångbroms iaf mot vinden. Men vad är lämpligt skivmaterial som undertak? Tack på förhand Joel

Svar:

Under den här perioden var det vanligt med linoljemålat paneltak, tex pärlspont, eller råspont med spännpapp målat med limfärg. I större hus förekom även putsrevertering och gipsstuck. Bjälklagsfyllning får gärna vara tung för att förbättra ljudisoleringen. Därför hade man ofta bruksrester, slagg eller liknande i fyllningen. Det är viktigt att det inte finns luftläckage mellan bostadsvåning och vind, passa därför på att lägga en ångbroms/vindpapp under isoleringen i vindsbjälklaget och se till att det är tätt i konstruktionsskarvar och runt vindsluckan.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, dock ej specifika dieter).
    Observera att lägret blir billigare med ett medlemskap (dock ej för trädgårdslägret som redan är nedsatt i pris).
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

april 2020
maj 2020
juni 2020
Inget evenemang hittades!