fbpx

Nu rivs det anrika magasinet

Aktuellt, Blogg, Nyheter

Det är med stor sorg och lika stor förvåning som vi mötts av uppgifterna att man sedan i tisdags inlett rivningen av det anrika Neikters magasin i Emmaboda. Ni är flera som har mailat, ringt och kontaktat oss via sociala medier.

Emmaboda är en av södra Sveriges mest välkända järnvägsknutar, anlagd år 1875. Många är de som anlänt hit, kanske med destination Kalmar eller Karlskrona, som behövt stiga av och byta tåg just här.

Här utplånas i skrivande stund en avgörande del av Emmabodas kulturhistoriska identitet, en del av dess personlighet. Anmärkningsvärt, eftersom många, vågar vi säga majoriteten, av alla svenska samhällen strävar efter precis det motsatta – att sätta sig själva på kartan. Emmaboda är redan på kartan, bland annat som stationssamhälle. Nu verkar det emellertid som att kommunen tappat bort sin kompass.

I ”Historisk vandring i Emmaboda”, sammanställd av Länsstyrelsen Kalmar län, Emmaboda kommun och Emmaboda Hembygdsförening står under punkt 20 ”Neikters magasin” bland annat att läsa:

”År 1902 hade Axel Neikter blivit ensam ägare till Neikter och Roséns diversehandel och lät uppföra det stora magasinet strategiskt placerat mellan affären och järnvägen. Järnvägsbolaget drog ett stickspår till magasinet.”

Punkt 20 får nu strykas, med detta agerande kan man också undra: hur mycket till historisk vandring kommer att finnas kvar i framtiden?

Neikters magasin har funnits på Svenska byggnadsvårdsföreningens Gula listan sedan 2008 under rubrik ”Hotad”, nu omrubricerad till ”Rivet”.

Med ett medlemskap i Svenska byggnadsvårdsföreningen stödjer du oss i att skapa opinion och försöka förhindra rivningar i hela Sverige. För bara 395 kronor om året slår du ett slag för vårt gemensamma kulturarv!

keyboard_arrow_up