fbpx

Matt linoljefärg på spännpappstak.

Frågeställare: Anna
Hej! Skulle ni med erfarenhet vilja berätta hur jag STEG FÖR STEG målar ett renskrapat spännpappstak med matt linoljefärg? Taket har några gamla fuktfläckar och små lagningar med silkespapper och cellulosalim. 1. Bör fuktfläckarna shellackeras eller funkar en spärrgrund över hela taket lika bra? 2. Är en patentering samma sak som en spärrgrund, alltså mager linoljefärg? 3. HUR blandar jag till en mager linoljefärg, med vanlig linoljefärg och balsamterpentin ELLER matt linoljefärg och balsamterpentin? Kan ni reda ut arbetsgången enkelt för mig vore jag MYCKET tacksam! MVH Anna

Svar:
Lagning med silkespapper låter inte som det håller vid spänningar i taket. Laga med målartäckpapp istället. Vik upp kanter på den klistrade lappen och riv ( flossa ) kanterna. Schellackering behövs inte när man grundar taket med oljefärg.

Skall taket målas med matt linoljefärg eller limfärg som slutstrykning? Om det skall målas med matt linoljefärg, är det bara att måla på. Om det skall vara limfärg, bör taket patenteras/spärrgrundas med utspädd linoljefärg, 40% terpentin ungefär. Tänk på att använda skyddsmask när man använder lösningsmedel. + att det stänker mycket, bra att skydda väggar och golv.

keyboard_arrow_up