Frågeställare: Mia Hönsgärdet
Hej, Vi har köpt ett timmerhus från 1800-talets första hälft som varit fritidshus sedan 1945 men vi ska bo där permanent. Om man inte vill bygga ut huset för att ordna med våtrum, vilket material ska man då använda som tätskikt? Finns det något som är både godkänt av försäkringsbolag och som huset mår bra av. Har förstått att våtrumsmatta och andra moderna tätskikt inte är bra för gamla timmerhus. Undrar även över isolering i trossbotten: Idag är det gamla trossbotten med först lera och sedan spån och förstås luft då det hela packats ihop. Vi har torpargrund och trossbotten är torr och fin i det rum som vi öppnat upp ett hål i golvet. Ska man skotta ut det befintliga för att sedan fylla med cellulosa eller kan man bara spruta in och fylla på med cellulosa ovanpå befintlig isolering? Vill så gärna göra rätt och få huset att stå i flera hundra år till men det är en djungel att akta sig för alla fallgropar när det gäller moderna material. Hade ut en snickare för att ta hjälp och han sa mineralull och att ta bort hela nuvarande trossbotten inkl golvet i trossbotten som är så vackert gjord då huset flyttades till nuvarande plats 1860, så där tappade jag förtroendet för honom. Bifogar bild på bostadshuset utvändigt så ni förstår vilken typ av hus vi har. Tacksam för hjälp! Mia o Tony Karlström Hönsgärdet Norberg
Svar:
Moderna våtrum och tätskikt går inte alltid ihop med gamla hus och samtidigt vill man att försäkringsbolaget skall godkänna konstruktionen. Därför väljer många att göra moderna tillbyggnader på äldre hus dit man kan förlägga tvättstuga och badrum. Om man ändå vill ha badrummet i den äldre delen så blir det lite kompromisser. Tekniskt går det att lösa genom att bygga ett ”hus i huset”, dvs regla upp med luftspalt runt om och bygga ett modernt, tätt badrum invändigt inne i ”lådan”. Men det kan bli trångt om huset är litet och kan även påverka byggnadens karaktär. Om det görs varsamt utan rivning av originalväggar är det reversibelt, dvs går att riva ut i framtiden och dessutom kan man ordna inspektionsmöjlighet tex bakom löstagbara trösklar så att man kan titta till med jämna mellanrum eller ställa in en hygrometer för mätning av ev fukt. Men det finns naturligtvis även andra alternativ. Tag kontakt med länsombuden kan ge tips om hantverkare och konsulter som har erfarenhet av äldre hus.
De kan även ge råd om trossbotten. Det verkar som ni har tänkt rätt med alternativet att fylla på med mer cellulosaisolering men det är bäst att någon tittar närmare på hela grundkonstruktionen och ger råd efter det.
Stephan har det övergripande ansvaret för föreningens förvaltning och arbetar nära styrelsen, redaktionskommitté och externa samarbetspartners.