fbpx

Markduk i grunden?

Frågeställare: Tveksam
Vi lägger om golvet i ett hus från 1900. Grunden är av stora granitblock, men två sidor gränsar till nyare grunder. Har nu bytt från moderna mtrl till de som andas (thermocell och massivt trägolv.) Nu vill snickarna lägga en plastduk närmast marken för att undvika fuktvandring från marken. ”Känns” fel tycker jag. Missar man inte hela poängen med trä rakt igenom om man gör så? Grunden något fuktig men inte jättemkt. Hur ska vi göra?

Tacksam för snabbt svar.

Svar:
Åtgärden är beroende på flera faktorer: är det markfukt, kondensfukt, eller fukt utifrån från takavrinning eller lutning mot huset. Den föreslagna lösningen syftar till att stoppa markfukten under huset men fungerar inte mot vatteninträngning från takavrinning/marklutning eller kondensfukt från felaktig ventilation, tex att varm sommarluft kommer in och kondenserar i den kyliga grunden. Jag rekommenderar en noggrannare undersökning innan ni bestämmer åtgärd. Om ni har tid kan ni mäta den relativa luftfuktigheten med en enkel hygrometer i grunden i samband med regn och olika utomhustemperaturer. Om ni är medlemmar i Föreningen kan ni kontakta era länsombud för att få tips om bra konsulter.
En annan aspekt är att ni bör välja en metod som entreprenören kan lämna lång garanti för, 2 år räcker inte eftersom mögelkonsekvenser kan dröja upp till 5 år.

keyboard_arrow_up