Lägre takhöjd i delar av huset

Frågeställare: Ida
Hej! Jag och min sambo har precis köpt ett hus som ska vara byggt 1909. På nedervåningen finns ett kök, matsal, vardagsrum och en hall med trappa till övervåningen. I hallen är det tre meter i takhöjd och i köket nästan lika högt. I vardagsrummet och matsalen däremot är det betydligt mycket lägre och min fråga är då varför det kan tänkas vara på det här sättet? Golvet känns dessutom som att det är högre upp, speciellt stor är skillnaden mellan hallen och vardagsrummet. Tack på förhand! Hälsningar Ida

Svar:
Det är inte ovanligt med olika golvhöjd om huset har blivit tillbyggt. På kommunens stadsbyggnadskontor kan ni hitta äldre ritningar från eventuella om- och tillbyggnader som kan förklara olikheterna. Under vissa perioder under 1900-talet var det omodernt med hög takhöjd, främst beroende på energibesparing. Därför sänktes ofta taken i samband med ombyggnader och samtidigt kunde man i förekommande fall passa på att dölja nya dragningar av el-, vatten- och avloppsledningarledningar under innertaket. Man kunde även dölja gipsstuck och takrosetter som var hopplöst omodernt från 30-talet och framåt. Dessa var vanliga i just matsalar och vardagsrumsom. Så om ni har tur kan ni hitta originaldekorationer under innertaket. Gör att lite hål och stoppa in en inspektionskamera som ni kan koppla till mobil eller dator.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

april 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler