fbpx

I en fråga ställd tidigare, i samma ämne, läste jag att man mycket väl kan fortsätta använda en mullbänk om golvbjälklaget är fint och marken torr. Så är det hos oss. Huset ligger på en liten höjd så det är kruttorrt i marken. Vi ska höja golvet lite då det skiljer ca 1 dm från ena väggen till den andra. Man har använt mellanstora/mindre stenar, jord och någon form av lera överst (tror vi). Det är ca 1,5 m mellan bjälkarna. Det har bildats mindre håligheter här och var och då undrar vi om det kan vara ok att fylla igen dessa med singel? Så inte mössen kan knalla runt i ev gångar. Och måste singeln isf vara helt torr?
I frågan jag läste skrevs det också att man kan lägga en vindduk över golvet och upp på syllen och dölja den bakom golvlisterna för att slippa golvdrag. Vi tänkte även lägga ett lager kutterspån över vindduken som lite isolering. Är det ok?

Svar:

Om fyllningen är torr som du beskriver så spelar det inte så stor roll om det är håligheter under mitten av golvet, stillastående luft isolerar också. Däremot är det bra att se till att det inte finns nån luftspalt mellan golvplank och fyllning längs ytterväggarna. Kutterspån eller sågspån har en tendens att sätta sig med åren men till exempel linisolering är mer elastiskt och lämpar sig för detta. Om ni ändå vill fylla upp i mitten så är huvudsaken att materialet är torrt innan ni lägger på golvet. Lite kalk kan hålla mössen borta. För lufttätning mellan syll och grund, alltså vertikalt på väggen bakom golvlist och bjälklag, fungerar lera och lindrev bra men en vindduk eller motsvarande går också bra.

keyboard_arrow_up