fbpx

Koppargrillen med smak av 1960-tal

Det ursprungliga möblemanget med galonklädda soffor och rektangulera bord samt runda belysningarmaturer på väggen. Foto: Ola Erikson

Restaurang Koppargrillen är ett välkänt begrepp i Vänersborg. Här finns ännu en till stora delar bevarad inredning och atmosfär från 1960-talets andra hälft. Svensk husmanskost finns förstås på matsedeln.

I traditionell anda med bordsbetjäning serverar Koppargrillen gärna svensk husmanskost och à la carte-klassiker som Filé mignon à la Vänersborg, Kalvfilé Oskar och Cordon Bleu. Till höjdpunkterna hör utan tvekan Koppargrillens bearnaisesås – restaurangens specialitet tillagad efter eget recept.

Gerhard Hagemann tog hand om restaurangen 1966, först som arrendator och senare som ägare. Numera har sönerna Niclas och Andreas tagit över men Gerhard deltar fortfarande i arbetet med restaurangen varje dag.

Namnet Koppargrillen var redan bestämt och inredningen var i stort sett klar när Gerhard kom in i bilden. Den mörka och ombonade stil som restaurangen då hade har sedan bibehållits genom åren. De kompletteringar som gjorts har hållits i samma stil. För Gerhard är det så en restaurang ska se ut – mörk, gemytlig och lite gammaldags i karaktären. Köksavdelningen har däremot av naturliga skäl genomgått fler förändringar, exempelvis har maskiner bytts vid behov och diskavdelningen har förstorats på matsalsdelens bekostnad.

Neonskylten med från starten

Koppargrillens genuina karaktär möter besökaren redan på gatan. Skyltfönster med orange textdekor, entrédörrar och den fina neonskylten har varit med från starten. På 1980-talet blev det populärt med uteserveringar och då tillkom också en sådan på gatan framför entrén.

På väggen finns runda glasarmaturer som hängt med sedan starten. Foto: Ola Erikson

Koppargrillen är inrymt i ett affärs- och bostadshus i fyra våningar som ligger utmed Sundsgatan och Residensgatan i Vänersborgs stadskärna. Huset och restaurangen har följts åt redan från starten.

Nybyggnadsritningarna från 1964 är utförda av Alf Lundquist & Co arkitektkontor i Malmö. Byggnaden är indragen i förhållande till den äldre gatulinjen enligt samtidens tankar när man planerade för en växande biltrafik i innerstäderna.

Huset har också en bevarad tidstypisk utformning med gult fasadtegel på en stomme av betong. Taket är flackt och takfoten är klädd med kopparplåt. Gatuplanets skyltfönster till butiker, restaurang och konditori har ramar av omålad lättmetall medan övriga fönstersnickerier är av brunlaserat trä. Sockeln samt bottenvåningens fasader är klädda med skiffersten. Av övriga fasadelement märks markerade ”fönsteröverstycken” i betong och franska balkonger som markerar trapphusens läge i huset.

Medvetna tillägg

Väl inne möts man av en restauranglokal dominerad av mörkt trä. Väggpanel, möblemang och även tak är mörka, vilket skänker interiören dess särskilda prägel. Golvmattans vinröda färg går igen i möblernas galonklädsel. Långt ifrån allt är ursprungligt, men genom att tillägg och förändringar gjorts med medveten hand har restaurangen bibehållit mycket av sin prägel av sent 1960-tal och tidigt 1970-tal.

Till det ursprungliga hör de rektangulära borden med tillhörande galonklädda bänkar eller soffor. De stod från början uppställda med kortsidan mot väggen så att bås bildades. Över borden hänger den ursprungliga armaturen med skärmar som passande nog är av koppar.

Vid 1970-talets början kompletterades möblemanget med runda bord med tillhörande stolar och ”båsmöbleringen” övergavs. En god vän till Gerhard i Åre tillverkade dessa bord som är myc-ket stabila och har klarat det hårda livet som restaurangbord under alla år. Galonen däremot måste bytas kontinuerligt allt eftersom den slits. Den brunlaserade bröstpanelen, samlingen med gamla kopparkärl och konst tillhör sådant som Gerhard kompletterat med under årens lopp.

Matta som skulle vattnas
Den vinröda nålfiltsmattan på golvet kommer från den holländska mattillverkaren Heuga. Mattan är en ersättare till den ursprungliga som lades in när restaurangen öppnade, också den från Heuga. Den var tillverkad av äkta svinhår och skulle vattnas två gånger i veckan för att behålla form och egenskaper! Om man inte vattnade regelbundet krympte mattan. Proceduren kändes till slut för omständlig och mattan byttes därför ut mot en modernare. Till det ursprungliga hör också den långa serveringsdisken med sin kopparskimrande vägg i glasmosaik. Ett par mindre bardiskar har tillkommit på senare år.
Den gamla bardisken finns i restaurangens källarplan. Här nere hade man fram till mitten av 1970-talet dansgolv och levande musik, tidvis flera gånger i veckan. Från början fanns en bowlingmaskin och spelautomater där nere vilka emellertid ganska snart togs bort. Numera fungerar källaren som lokal för slutna sällskap och varje onsdag har Rotary lunchmöte här. Även här är mycket av möblemang och karaktär bevarat sedan starten, även om tillägg och förändringar gjorts. En mathiss underlättar serveringen i källarplanet.

Planerar att flytta

Koppargrillens dagar, i den form vi här har fått bekanta oss med, är emellertid räknade. Inom de närmaste åren planerar man att flytta verksamheten till nya lokaler nere vid den gamla hamnkanalen. Restaurangens lösa inredning kommer att flyttas med, men något av en epok i Vänersborgs restauranghistoria kommer ändå att gå förlorad. Kopplingen till huset som ju är jämngammalt med restaurangen bryts. Man kan dock gott förstå att ett nytt läge invid ett allt populärare gångstråk utmed kanalen känns lockande, särskilt i denna tid när möjligheten till en rymlig och trevlig uteservering med vattenkontakt blir allt viktigare.

Lars Bergström och Marie Odenbring Widmark

Antikvarier vid Västarvet, en ny gemensam organisation
för natur- och kulturarv i Västra Götalandsregionen.

marie.odenbring@vgregion.se
lars.bergstrom@vgregion.se

3/2007

keyboard_arrow_up