fbpx

Kan ett nödtorftigt isolerat trähus stå ouppvärmt under vintern?

Frågeställare: Coco
Jag undrar om vårt enkla trähus – en rudimentärt isolerad trälåda på plintar (60 kvm) skulle må dåligt om vi låter det frysa under vintern. Vi har sen det byggdes (1965) haft en termostat på 5-7 °C under vintern, men efter vinterns elpris…..
Huset är väldigt välventilerat – det blåser rakt igenom!

Vattnet tömmer vi alltid under vintern så det är bara en fråga ang. huset och inredningen – fukt/röta/furumöbler/soffan etc.

Stort tack för svar!

Svar:
Hej Katarina!
Själva huskonstruktionen och inredning av trä klarar sig nog ganska bra. Problem uppstår främst om man förvarar textilier i huset eller har stoppade möbler. Men om huset är så dragigt som du beskriver minskar riskerna. Öppna lådor och garderobsdörrar så att det inte bildas s.k. mikroklimat med stillastående luft och häng upp textilier. Andra skador kan vara att tapeter blir buckliga och metall kan oxidera.
Men det finns även andra faktorer som kan påverka, skuggande vegetation, hur huset ligger i terrängen, takens avvattning och så vidare.
Några tips är:
Köp en enkel hygrometer, den visar om du har för hög relativ luftfuktighet i huset.
Åk ut till huset några gånger extra första året och se hur det mår. Var uppmärksam på ovanlig lukt.
I webbshopen hittar du vår tidsskrift Byggnadskultur. Nr 1 2010 handlar om fritidshus och där finns en artikel om hur du skyddar stugan.
Men en grundvärme på 5-7 grader rekomenderas normalt. Kanske kan du göra några enkla isoleringsåtgärder som minskar energikostnaderna? Lägga på mer isolering på takbjälklaget, vindtäta med lindrev och vindpapp där du kommer åt, isolera golvbjälklaget, se till att fönsterlister är hela och stoppar vinden etc.

keyboard_arrow_up