fbpx

Isolera källargolv

Frågeställare: Torbjörn Nilsson
Trähus byggt 1924 i en trädgårdsstad i Stockholm. Anlägger ny tvättstuga i källaren, som ligger under mark ,golvet ca 1,5 meter under marknivå. Byter samtidigt avloppsrör. Bilar upp det gamla golvet och gräver ut så mycket det går innan berget visar sig, dock max 40 cm. Lite märkligt är att det ligger tegelstenar utlagda lite varstans under det gamla betonggolvet. Är det bara ett sätt att göra sig av med byggmaterial kanske? Vi får se vad mer som dyker upp i golvet. Grunden är nyligen dränerad och fuktspärrad med isodränsystem. Frågan är vilket system ni rekommenderar för att isolera och dränera golvet? Jag anser själv att jag vill ha ett system som kan andas och som kan släppa igenom vatten. Planerar även att gjuta in vattenburen golvvärme, golvbrunn och lägga klinkers.

Svar:
Jag rekomenderar att du läser på i Energiboken, där kan man lära sig mer om till exempel skumglas som skulle kunna vara ett bra fyllnadsmaterial för dig. Skumglas har många goda egenskaper, det är kapillärbrytande, dränerande, isolerande, hållbart och varken möglar eller brinner. Ovanpå fyllningen kan du sedan gjuta en platta, om du vill med golvvärme. Men kanske finns något material som passar ditt hus bättre, du hittar dem alla i Energiboken.

Tänk på att anlita hantverkare som är vana att arbeta med materialet du väljer så att de gör ett bra arbete och kan lämna garantier.