SkurSara är byggnadsantikvarien Sara Bäckman, som efter tio år på bl.a. länsmuseum insåg att alldeles för få vet hur man sköter sina gamla golv. Numera erbjuder hon workshops och kurser i golvskurning. Man kan dessutom anlita henne som golvskurare, om man inte kan eller vill göra arbetet själv. Här är SkurSaras bästa tips för ett perfekt julegolv.
- Var generös med såpan! Gå efter instruktionen på flaskan och sen slänger du I lite till.
- Aldrig fulla hinkar. De är tunga att bära, du skvalpar ut vatten och du får kasta en massa dyrbar såpa.
- Börja I ett hörn. Jobba dig därefter bakåt. På det viset tittar du ut över ditt rena golv och får njuta av det.
- Använd rekvisita! En snygg skurklut och skurkudde kommer få dig att skura minst 45% bättre!
- Låt såpan lukta jul. Om man tycker om doften av apelsin, nejlika eller tallbarr, finns numera doftsatt såpa.
Så här gör du: Sätt dig ner och skura! Om du skurar stående med ett skaft, snedbelastar du ryggen och du får inte samma tryck bakom borsten. Sitt på knäna och luta dig mot skurborsten. Som bonus ser du fläckarna bättre. Gå efter och lägga på koncentrerad såpa där det behövs och gnugga lite extra. Svabba sedan av smuts med hjälp av kallt vatten.
Kom ihåg att du på sikt vill skrubba bort trägolvets mjuka delar. Det är där smutsen samlas. Ett gammalt skurgolv är hårt och hållbart eftersom det fettats in av såpa under lång tid.
Fläckar på skurgolv fettfläckar är lätta att få bort, fettet I såpan löser enkelt fettet i till exempel köttfärssås. Blåbär är exempel på något som kan vara svårt att få bort, där behöver du vara snabb och skura intensivt för att fläcken inte ska sätta sig.
Du behöver: linoljesåpa, en lagom hård skurborste, vatten och en bra knäkudde (gärna en yllekudde stoppad med tagel).
Läs mer på Instagram eller skursara.se samt via Byggnadsvårdspodden #8