fbpx

Isolering eller ej mot timmervägg i duschrum

Hej! Vi är igång med renovering av en mindre toalett samt ett mindre kombinerat dusch/toalettrum (i ett hus med timmerstomme från 1750). Kakelsättaren har tagit ner den panel som satt på timmerstommen då vi ville veta hur väggen såg ut innan vi kaklar. Timret ser torrt och friskt ut och ursprunglig isolering i form av husmossa och lerklining ligger kvar mellan stockarna. Då vi ska sätta tätskikt samt kakla (upp till brösthöjd på toaletten samt helkakla duschrummet) står vi nu inför huruvida vi ska sätta någon isolering under tätskiktet mot ytterväggarna i timmer för att minska risken för drag samt att rören riskerar ta skada om det blir väldigt kallt, samtidigt som vi inte vill sätta någon isolering som riskerar utge fuktproblem på sikt. Vad är rätt vägval här? Det kommer att vara golvvärme i bägge rummen, som till ytan är små (3 rep 5 kvm). Bifogad bild är från det hörn där toalettrummet ska reglas upp.

Svar:

Tätskikt kan vara riskabla i gamla trähus, speciellt om det är ett hus från 1700-talet som det inte finns så många kvar av. Åldrade tätskikt, felaktigt utförande eller små håligheter i tätskiktet (tex skruvhål) riskerar att låsa in fukt med mögel och röta som följd. Om man vill uppfylla våtrumsbranschens standard för att få garantier från byggaren och uppfylla försäkringsbolagens krav är det klokt att bygga en ny vägg innanför timmerväggen med en luftspalt emellan. För att det skall komma lite spillvärme till luftspalten som håller torrt bör väggen i såna fall inte vara för välisolerad. Men tänk på att byggarens garanti högst gäller i 10 år och försäkringsbolagens åldersavdrag efter samma period gör att ersättningen blir försumbar. Och 10 år är ju en ganska kort period för ett 270-årigt hus.
Lera är det material som är absolut bäst på att buffra fukt och samtidigt skona timmerstommen. Dessutom är det en helt vindtät konstruktion. Ekobyggare i landet väljer därför ofta att bygga våtrum utan tätskikt. Som ytputs används till exempel tadelakt som ger en vacker silkesblank yta. Även träpanel eller till och med kakel fungerar. Om man väljer en duschkabin (som numera finns i mer estetiska utföranden) och en luftfuktsstyrd frånluftsfläkt så är det sannolikt en av de långsiktigt mest fuktsäkra och miljövänliga våtrumskonstruktionerna. Läs mer i artikeln Lita på leran.

keyboard_arrow_up