fbpx

Isolering av ”regelstomme”

Frågeställare: Emma
Vi har ett hus byggt omkring 1890. Det kommer inom snar framtid att bli vårt permanent boende. Det jag försöker ta reda på är om ett hus med regelstomme ”behöver” tilläggsisoleras? Hade det varit ett stockhus hade jag inte ens frågat, men jag tycker att det är väldigt svårt att hitta info om just regelstommar. Att prata med en kommersiell snickare är lite som att prata med en vägg.. Det ska reglas upp där och fyllas ut där och plasts här.. så hjälp mig snälla! (jag har beställt Energiboken) Tack på förhand!

Svar:
Energiboken kommer att ge dig bra vägledning, det är väldigt sällan det är lönsamt att tilläggsisolera ytterväggar, varken privatekonomiskt eller för miljön. Däremot kan man, om det är ett regelverkshus med sågspån i facken, fylla på cellulosaisolering uppifrån och under fönster där isoleringen oftast har krympt ihop och skapat luftfickor. Nu är det också rätt årstid att fotografera med värmekamera så kan ni se var ni har värmeläckage.

Det finns oftast många åtgärder man kan göra som minskar energiförbrukningen mer i relation till kostnad än tilläggsisolering, som till exempel isolering av vind och vindtätning av klimatskalet.

keyboard_arrow_up