Frågeställare: Hasse
Hur isolerar jag på bästa sätt en vägg som – efter rivning av invändiga reglar/bräder och tretexskivor – består av nyrenoverad yttre puts målad med silikatfärg, stående tretumsplank och innanför detta liggande femtumstimmer? Typ av isolering, max tjocklek, fuktspärr/diffusionsöppen vindväv etc? (ovanstående är själva frågan, min egen tanke är att regla/räta upp den invändiga väggen med 45 mm reglar innebärande att isoleringen blir 45- 80 mm beroende på ojämnheter, lägga mineralull direkt mot timret och innanför detta diffussionsöppen vindväv, osb-skivor och 6 mm renoveringsgips. Den relativt tunna isoleringen borde innebära att väggen/putsen hålls varm och torr. Kan jag ha tjockare isolering?)
Svar:
Konstruktionen du beskriver med vindtätande puts, tjocka plank och timmerstomme har antagligen ganska bra isoleringsvärden och det traditionella ytskiktet på insidan vore lerklining. Det är miljövänligt och skapar ett bra inomhusklimat samtidigt som det bidrar till isoleringen. Om du ändå vill tilläggsisolera på insidan är det bra att använda ett hygroskopiskt material med egenskaper liknande den befintliga konstruktionen, tex lin eller cellulosa. Alla isoleringsmaterial finns beskrivna i Energiboken.
Det är ganska vanligt att man lägger på 45 mm isolering invändigt, alltför tjock isoleing ställer större krav på täthet i konstruktionen och med det följer i sin tur moderna och dyrbara ventilationslösningar samtidigt som energibesparingen är marginell. Det är svårt att säga exakt vid vilken isoleringstjocklek gränsen går eftersom det är individuellt från hus till hus men 45 mm är som sagt en vanlig tjocklek.
Stephan har det övergripande ansvaret för föreningens förvaltning och arbetar nära styrelsen, redaktionskommitté och externa samarbetspartners.