fbpx

Isolera vindslucka

Frågeställare: Johan

Hej Har läst att det är viktigt att isolera vindsluckan. Hur gör jag det på bästa sätt rent konkret? Verkar svårt att hitta en skiva med naturlig isolering i rätt storlek (ca 100x100cm). I och med att det är en lucka som ska öppnas, hur faster man isoleringen bäst? Mvh Johan

Svar: 

Det finns olika varianter av vindsluckor, allt från luckor med utfällbara trappor till lösa luckor i udda mått som vilar på en fals eller list rund hålet. Beroende på utförande av lucka och ramen runt luckans hål uppe på vinden kan isoleringen utföras på olika sätt. Men gemensamt är att luckan skall vara tät så att inte varm, fuktig luft kan pysa upp på vinden. Fäst en elastisk fönsterlist i anslaget runt luckan och kontrollera att den tätar hela vägen runt.

Om det blir helt tätt runt luckan så gör det från teknisk skadesynpunkt inte så mycket om den är dåligt isolerad eftersom det ger lite spillvärme upp på vinden vilket i sin tur genom uppvärmning bidrar till uttorkning. Däremot är det inte lika bra från energisynpunkt. Oftast går det att isolera själva luckan men om det till exempel sitter en utfällbar trappa där får man isolera med en extra skiva på ramen runt luckans hål på vinden.

keyboard_arrow_up