Isolera vindslucka

Frågeställare: Johan

Hej Har läst att det är viktigt att isolera vindsluckan. Hur gör jag det på bästa sätt rent konkret? Verkar svårt att hitta en skiva med naturlig isolering i rätt storlek (ca 100x100cm). I och med att det är en lucka som ska öppnas, hur faster man isoleringen bäst? Mvh Johan

Svar: 

Det finns olika varianter av vindsluckor, allt från luckor med utfällbara trappor till lösa luckor i udda mått som vilar på en fals eller list rund hålet. Beroende på utförande av lucka och ramen runt luckans hål uppe på vinden kan isoleringen utföras på olika sätt. Men gemensamt är att luckan skall vara tät så att inte varm, fuktig luft kan pysa upp på vinden. Fäst en elastisk fönsterlist i anslaget runt luckan och kontrollera att den tätar hela vägen runt.

Om det blir helt tätt runt luckan så gör det från teknisk skadesynpunkt inte så mycket om den är dåligt isolerad eftersom det ger lite spillvärme upp på vinden vilket i sin tur genom uppvärmning bidrar till uttorkning. Däremot är det inte lika bra från energisynpunkt. Oftast går det att isolera själva luckan men om det till exempel sitter en utfällbar trappa där får man isolera med en extra skiva på ramen runt luckans hål på vinden.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, dock ej specifika dieter).
    Observera att lägret blir billigare med ett medlemskap (dock ej för trädgårdslägret som redan är nedsatt i pris).
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

april 2020
maj 2020
juni 2020
Inget evenemang hittades!