fbpx

Isolera vinden mot takfallen

Frågeställare: Stina
Vi har ett gammalt torp från 1800-talet som vi använder som sommarstuga. På vinden finns en gavelkammare som vi använder som sovrum. Utanför rummet är vinden oisolerad.
Vi funderar nu på att isolera den delen. Frågan är bara hur vi går tillväga? Huset står ouppvärmt på vintern.
Vår första plan var att spika lister på takstolarna mot yttertaket (spåntak) och sätta masonit för att få en luftspalt, 45 mm. Därefter vindpapp, isolering och till sist råspont eller panel.
Men nu har vi hört att man inte ska använda masonit för den är för tät. Vad ska vi då använda?
Andra funderingar vi har är:
Finns det något alternativ till linisolering, eftersom det skulle äta upp hela vår budget?
Spelar det någon roll hur vi isolerar nu om vi skulle ändra oss och flytta ut till torpet om några år och då ha det uppvärmt året runt?
Är modern isolering som rockwool eller gullfiber helt uteslutet?
Vilken sorts vindpapp bör vi använda?

Svar:
Många som inreder sina vindar vill gärna isolera ända upp i nock och ut till takfoten. En sådan konstruktion går inte att inspektera och man ser inte om det blir läckage förrän skadan är ganska omfattande. I det avseendet är den traditionella gavelkammaren felsäker, man kan gå in vid sidan och ovanför kammaren och inspektera och åtgärda eventuella skador på yttertaket. I ett gammalt hus som skall stå kvar i många år med sin gamla konstruktion skulle jag varmt rekommendera samma princip, att behålla inspekterbara kattvindar längs takfoten, förbundna genom en luftspalt till en hanbjälksvind längs nocken. Kattvindar, luftspalten och hanbjälksvinden bildar tillsammans ett utrymme som påminner om den ursprungliga vindens funktion som klimatbuffert. Och utrymmena är som sagt inspekterbara.
De delarna av det blivande vindsrummet som får snedtak isoleras bäst med ett hygroskopiskt isoleringsmaterial som klarar fukttransport, alltså inte mineralull. Läs mer om olika isoleringsmaterial i Energiboken (http://www.byggnadsvard.se/energiboken). I ert fall kan man tänka sig cellulosafiberisolering som inte är så dyrt. På insidan bakom panelen skall ni ha en s.k. ångbroms, en duk som släpper igenom vatten i ångfas och ut mot luftspalten räcker det med en vindtät duk. Man använder också kartongmaterial eller masonit som inte är oljehärdad om man behöver ett styvare material. Väldigt tjocka isoleringsskikt kan medföra fuktproblem eftersom man minskar uttorkningen på utsidan genom spillvärme. Läs mer om det i artikeln ”http://www.byggnadsvard.se/byggnadskultur/tilläggsisolera-men-inte-för-mycket”.

keyboard_arrow_up