fbpx

Ev. isolering av väggar och golv i ett gammalt timmerhus

Frågeställare: Per Öhlund
Jag har köpt ett gammalt timmerhus som jag ska renovera. På väggarna som på vissa ställen är lite ”sneda” sitter flera lager av gamla tapeter som jag tänker ta bort så att timmerväggarna kommer fram. Vad gör jag sedan med väggarna? Ska jag sätta upp t.ex tunna boardskivor som jag sedan målar eller tapetser eller kan man tapetsera direkt på timmerväggarna även om de är lite riktigt raka överallt?
På golvet ligger flera lager av olika mattor på ett trägolv. Jag tänker ta bort mattorna så att trägolvet kommer fram. Behöver man isolera trägolvet som är oisolerat?
Vilken isolering är i så fall bra att använda och hur gör jag vid en ev tilläggsisolering av golven?

Svar:
Bästa materialet på timret är lerklining. Miljövänligt, värmetrögt, vindtätt, vackert och billigt. Lerklinat har man gjort i många hundra år och det är inte osannolikt att du har lerklining kvar under tapeterna. Den kan du återanvända när du tagit ner den genom att blöta upp och putsa på igen. Tala om kretslopp. Kontakta ditt länsombud för att få reda på vem i ditt län som kan lära dig hur det går till.
Beträffande golvet kan du läsa artikeln ”Isolering och snygga friser Enkel åtgärd för gamla skurgolv” i byggnadskultur nr 2/2012. Det går ut på att man isolerar längs ytterväggarna där det uppstår drag under tiljorna.

keyboard_arrow_up