fbpx

Ventilation efter isolering av trossbotten och fönster

Frågeställare: Tomas
Efter en träfiberisolering av trossbotten i sommar (sprutning utifrån fasad av renommerad firma)och genomgång av fönsterbågar/Omegalist mot karm-innerbåge. Luft cirkulerar mellan bågarna och ingen fukt kvar där emellan (lite problem ifjol)+ nya fönsterfoder/lindrevning samt linoljemålning av renskrapad orginalfasad med delvis nya lockläkt = tätare fasad.

Detta sammantaget gör givetvis att huset är betydligt tätare än innan. Golven är varmare och utan drag som tidigare.

MEN har nu fått ett förväntat problem med Kondens på insidan av våra kopplade 2-glasfönster vid kallgrader i STÖRRE omfång än väntat. Är medveten om orsaken till denna kondens (orginalglas kvar och ej bytt mot LE-glas ännu (är mkt tveksam till detta)

Huset har kvar dimmkanalerna i skorsten på 2:a våning sovrummen/självdrag och vi eldar i glidgjuten pipa 1:a våning och har vattenburet uppv.system. Dock inga element under fönster.

Inluft har alltså minskat och detta är jag fullt medveten om. Öppnar nu den gamla inluft ventilen i köket som satts igen sedan länge. Har även fått tips om Luno e2 ventilationen VAD vet ni om denna ventilationsform?

LUNOS_presentation.pdf

Finns ju även en Passiv Jordledning ca 25m som alternativ men vet att det kan bli luktproblem om röret inte rengörs noga emellanåt.

*Är e2 ett bra alternativ då kostnaden ändå är +10.000kr ?

*Sätter även in en Pax-fläkt i våtutrymmet snart – har ej behövts tidigare.

*Bör jag ta bort lite av Omegalisten i ovankant av fönsterbågarna – då det kan ha blivit för tätt helt enkelt?

Har en fräsch torpargrund/kattgluggar med stängbara luckor och likaså kallvind/lösull utan ventilation utåt men eldar som sagt och värmer nurstocken/vind.

Svar:
Kondens på insidan av fönster beror på att den varma inomhusluften kondenserar på det kalla glaset. Orsakerna kan vara för täta fönsterlister eller avsaknad av radiatorer under fönster och därmed för dålig luftomsättning.
Börja med att som du säger ta bort en bit av silikonlisten i ovankant av fönstren och se om det kan hjälpa lite. Prova på något fönster först så att du ser om det fungerar. Ett bättre alternativ till silikonlister i ett hus med självdrag är att använda textillister av ylle eller lin som vindtätar iställer för lufttätar. Avsaknaden av radiatorer gör att det kan bli lokalt stillastående luft vid fönstren, speciellt om nischerna är djupa, och då kanske det inte räcker med att förstärka frånluften i huset. Luftväxling kan i nödfall åstadkommas med en liten fläkt eller konvektor.
LE glas i innerbågen är annars en åtgärd som rekomenderas, det gör att fönsterytan blir lite varmare.
e2 fläkten har jag ingen erfarenhet av.