fbpx

Isolera torpargrund med lin

Frågeställare: Göran
Hej Jag har ett 1800-tals timmerhus med torpargrund där blindbotten ligger ca 20 cm från markytan och spånisolering. I en uppreglad påbyggnad har vi haft påhälsning av envis trägnagare som efter rötskada i blindbotten börjat äta på 2 av golvbjälkarna. Nu när jag brutit upp golvet, öst ur all spån, rivit ut rötskadat trä och knackat rent i till frisk ved i balkarna funderar jag på att isolera med lin. Anticimex ska sanera först men frågan är om det räcker med att lägga ny trossbotten, vindpapp, isolinabalar- 20 cm tjocka, ångpapp och trägolv Tanken är att markfukten ska kunna buffras i linet under den kalla årstiden.

Svar:
Det är svårt att garantera ett fukt- och skadedjurssäkert resultat samtidigt med tjocka isoleringslager. Alla hus är olika med avseende på markförhållanden, grundkonstruktion, läge i terrängen, läge i landet, väderutsatt, skugga, växtlighet, duschvanor, temperatur och så vidare men gemensamt är att ju mer isolering desto större krav ställs på konstruktionen. – Äldre hus hade ingen nämnvärd isolering och dagens högisolerade plusenergihus fungerar bara med helt täta konstruktioner och ganska avancerad teknik.

Med detta som generell brasklapp låter din konstruktion ändå bra med avseende på material. Eventuellt kunde man använda hampaisolering som är naturligt skadedjurshämmande. Den tjocka isoleringen kommer göra kryputrymmet under bjälklaget kallare och det är klokt att övervaka klimatet i kryputrymmet med en hygrometer. Särskillt på sommaren då den relativa luftfuktigheten i grunden är som högst. Las gärna artikeln På säker grund som tar upp krypgrundsfrågor.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

maj 2020
juni 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler