Frågeställare: Thomas i Eskilstuna
Större trä-villa byggd 1906. Taket (faltak med taktegel) i behov av grundlig översyn. Bl.a. förekommer murkna falbrädor. Min tanke: 1. Ta bort teglet 2. Åtgärda plåtdetaljer och falbrädor 3. Nytt tätskikt ovan falbrädorna. 4. Nytt tegel. Kommentera gärna rent generellt, men jag har en specifik fråga: Tätskikt mellan falbrädor och taktegel. Jag vet inte om det finns idag. Hur som helst så antar jag att det är lämpligt. Takpapp eller oljehärdad masonit? Eller finns det andra bra material? undrar Thomas
Svar:
Faltaket består av kraftiga brädor lagda överlapp från nock till takfot och med kapillärbrytande spår infrästa/hyvlade i längdriktningen.Traditionellt var detta ett yttertak av kärnfura, vanligast på Gotland, som tjärades ungefär vart femte år. Med andra ord är det ett hållbart undertak som det är. Om plåtbelsagen som till exempel ränndalar vid sidan av kupan sitter ovanpå brädorna finns risk för vatteninträngning och då kan det vara motiverat med takpapp eller oljehärdad masonit mellan.
Är en oberoende, ideell förening som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider. Det gör vi genom att skapa opinion, sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård, beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande.