fbpx

Renovering av tegeltak med undertak av falbrädor

DCIM100MEDIADJI_0045.JPG

Frågeställare: Thomas i Eskilstuna
Större trä-villa byggd 1906. Taket (faltak med taktegel) i behov av grundlig översyn. Bl.a. förekommer murkna falbrädor. Min tanke: 1. Ta bort teglet 2. Åtgärda plåtdetaljer och falbrädor 3. Nytt tätskikt ovan falbrädorna. 4. Nytt tegel. Kommentera gärna rent generellt, men jag har en specifik fråga: Tätskikt mellan falbrädor och taktegel. Jag vet inte om det finns idag. Hur som helst så antar jag att det är lämpligt. Takpapp eller oljehärdad masonit? Eller finns det andra bra material? undrar Thomas

Svar:
Faltaket består av kraftiga brädor lagda överlapp från nock till takfot och med kapillärbrytande spår infrästa/hyvlade i längdriktningen.Traditionellt var detta ett yttertak av kärnfura, vanligast på Gotland, som tjärades ungefär vart femte år. Med andra ord är det ett hållbart undertak som det är. Om plåtbelsagen som till exempel ränndalar vid sidan av kupan sitter ovanpå brädorna finns risk för vatteninträngning och då kan det vara motiverat med takpapp eller oljehärdad masonit mellan.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

maj 2020
juni 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler